Szigethy István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Aszódi Ilona felszólalásában egy több éve húzódó, sõt hadd mondjam azt, hogy évtizede húzódó problémát érintett, a déli autópálya kérdését. A koncepcióban valóban szerepel hozzávetõlegesen ez az útvonal, M9-es útvonal megnevezéssel, amihez nyilvánvalóan kisebb korrekciók kellenének, hiszen ez a vonal nem teljes egészében fedi le azt a tervet, amirõl elõbb beszéltünk.

Ennek kapcsán szeretném hangsúlyozni, lehetséges, hogy ez a kérdés pillanatnyilag közelebb van a megvalósításhoz, mint eddig bármikor. A közelmúltban tõkeerõs befektetõ jelentkezett, lakossági igény pedig van erre az építkezésre. Önmagában a déli autópálya kérdése nem új gondolat, már a trianoni határmódosítás után felvetõdött a szükségessége, hiszen az országban gyakorlatilag a Budapestbõl kiinduló sugaras úthálózat maradt meg, a vidéki városokat összekötõ országos úthálózat jelentõs része a határon kívülre került. Azóta ezt pótolni kellett volna, és ez budapesti érdek is, hiszen ahhoz, hogy én például Zalaegerszegrõl Szegedre el tudjak jutni, fel kell mennem Budapestre és úgy vissza.

Annak érdekében, hogy reális legyen a megvalósíthatóság, én most a térségben érdekelt országgyûlési képviselõkhöz fordulok, mert ha kifejtik azt a véleményüket, hogy erre valóban szükség van gazdasági szempontból, akkor megnyílhat a lehetõség arra - akár még e rövid cikluson belül is -, hogy az útügyi törvény megfelelõ módosításával korrigálni lehessen azt a jogi hézagot, hogy a magyar jogrendszer jelenleg nem ismeri még a magán-autópályák lehetõségét, ez pedig csak ebben a formában valósítható meg. Én tehát csak szeretném jelezni: lehetséges, hogy ez a kérdés megoldható, úgy tûnik, a reálszférában a feltételek most együttállnak. Ehhez azonban valamiféle jogi változtatás kellene.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap