Selmeczi Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Valamennyien ismerünk olyan vicceket, amelyek úgy kezdõdnek, hogy van egy jó hírem, és van egy rossz hírem. Azok a nyugdíjasok azonban, akik a nyugdíjreform miatt csak a jó híreket hallották, és a rossz hírekkel csak most szembesülnek, egyáltalán nem tartják humorosnak a helyzetüket.

Levelek és kérdések tömegét kaptuk január 1-je óta az özvegyi nyugdíjakkal kapcsolatban. A nyugdíjreform kapcsán ez ügyben többnyire csak pozitív híreket hallottunk, hiszen a 20 százalékos özvegyi nyugdíj általánossá tétele sok százezer ember számára jelent plusz jövedelmet. Mára azonban érkeztek rossz hírek is. Elsõsorban azokat érinti hátrányosan az új rendszer, akik házastársukat január 1-je után veszítették vagy veszítik el, és saját jogú nyugdíjra nem jogosultak. Az õ számukra ez az új rendszer jelentõs hátránnyal jár, mert az eddigi 50 százalék helyett most már csak a 20 százalékot fogják megkapni. Ez ügyben - mint tudjuk - alkotmányossági problémák is felmerültek.

Hasonlóan meglepetés érhette azokat, akiknek házastársa tizenöt évnél régebben hunyt el. Nos, õk is hiába várták az emelt nyugdíjat. Csak nagyon kevesen tudják, hogy a törvény értelmében õk már nem jogosultak özvegyi nyugdíjra. Nagyon sokan csalódtak azok közül is, akiknek házi számításaik tértek el a ténylegesen megkapott összegtõl, és persze sokan jelentkeznek olyanok is, akik hiába várták az özvegyi nyugdíjjal növelt nyugdíjat.

Tisztelt Miniszter Úr! Kérdéseim a következõk:

Tervezik-e a törvény módosítását a hátrányt szenvedettek érdekében?

Készültek-e elõzetes számítások arról, hogy hány nyugdíjast érint majd kedvezõtlenül ez a rendszer?

Mekkora a költségvetési megtakarítása annak, hogy a január 1-je után elhunytak után már nem 50, csupán 20 százalék özvegyi nyugdíj jár (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.), figyelemmel arra is, hogy ezekrõl a nyugdíjasokról a szociális ellátórendszerekben kell gondoskodni?

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap