Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az európai uniós "fehér könyv"-ben szerepel az élethosszig tartó tanulás mint fontos követelmény, és a Mûvelõdési Minisztérium által megrendelt anyagban azt olvashatjuk, hogy Magyarországon a 20-29 éves korosztály 10 százaléka, a 30-39 éves korosztálynak 1,5 százaléka és az ennél idõsebbeknek 0,5 százaléka vesz részt ilyen típusú oktatásban - szemben az Európai Unióban gyakori 20 és 40 százalék közötti aránnyal.

Ennek következtében azt gondolhatná az ember, hogy a mûvelõdési miniszter támogatja azokat a kezdeményezéseket, ahol felnõttek továbbtanuláson vesznek részt, tehát, mondjuk, szakmunkás- bizonyítvánnyal rendelkezõ fiatal és középkorú felnõttek érettségit szerezhetnek.

Nem ez történik, hiszen a szabaddemokrata mûvelõdési miniszter és a párttársai megtámadták azt a Lakitelek Alapítványt, amely a Németh László Szakközépiskolával kötött szerzõdést fiatal felnõttek tanítására. Méghozzá olyan szerzõdést kötött, amelyik csak a normatívát tartalmazza, és - azt hiszem - egyedülálló, hogy Magyarországon egy középiskolai osztály csak normatívából mûködhet.

Az a kérdés merül fel, hogy a támadás most valóban azért történik, mert a miniszter nem támogatja ezt long life learning programot, illetve a miniszter nem támogatja az Európa Tanácsnak azt gyakorlatát, hogy helybe vigyük az oktatást, és ne kelljen a felnõtteknek 50-60 kilométert utazni, avagy választási kampányként kívánja ezt megvalósítani, hiszen számomra felfoghatatlan, hogy 1996 szeptemberében induló programot miért 1998 februárjában, a választások kiírása után támogat.

(14.20)

A kérdésem tehát államtitkár úrhoz, hogy vajon a miniszter úr szakmailag vagy politikailag döntött. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap