Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Miniszter Úr! Valóban a miniszterelnök úrnak tettem föl a kérdést, mert egy általános gyakorlatról van szó, a kormány általános gyakorlatáról. Nevezetesen arról, hogy a törvények meghozatalát követõen nem születnek meg a végrehajtási rendeletek. Mégis elfogadtam miniszter urat válaszadónak, egyrészt azért, mert a kormány tagjaként nyilván tud erre is válaszolni, hiszen viseli az egész kormányért a kormány felelõsségét, másrészt pedig azért is, mert õszintén szólva örülök annak, hogy ezúttal nem Nyírfa-, nem Zefirusz-ügyben kell válaszolnia miniszter úrnak, tehát nyilván megkönnyebbülést jelent, hogy egy viszonylag - hogy mondjam - semleges témában fejtheti ki a véleményét.

Nos, ez a semleges téma, sõt azt is mondhatnám, kellemes téma: az olimpiai bajnoki járadékról szóló törvényrõl van szó. Mint ismeretes, ezt a törvényt áprilisban szavazta meg az Országgyûlés, és a mindenkori átlagfizetésnek megfelelõ összeget juttatta az olimpiai bajnokoknak 35 év felett. Áprilisban - mondom: áprilisban - szavazta meg, a kormány ellenzése dacára; csak úgy megjegyzem, hogy 1990 óta -

azt megelõzõen még kevésbé - ez volt az egyetlen olyan képviselõi indítvány, amelyet a kormány ellenzése dacára végül is a parlamenti többség megszavazott - a parlament egésze.

Nos, arra nem számítottunk, hogy folytatódik tovább ez a kormányellenállás, és január 1-jével lépett volna hatályba a törvény, mégse tudták folyósítani az olimpiai bajnokoknak a járadékot, pedig már február van, tekintettel arra, hogy nem született meg az a kormányrendelet, amely szabályozta volna a folyósítás pontos módját.

Kérdezem miniszter urat, hogy miért van az, hogy a kormány, amelynek feladata, egyik legfontosabb feladata a törvények végrehajtása lenne, akadályozza azt, hogy hozzájussanak az olimpiai bajnokok a járadékhoz. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap