Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Képviselõ Úr! Jelen pillanatban a veszélyes anyagokkal kapcsolatosan Magyarországon az OECD-csatlakozást követõen került sor a veszélyes vegyianyag-készítményekkel, illetõleg a veszélyes készítményekkel kapcsolatos eljárási szabályok rögzítésére, kormányrendelet formájában.

A vegyianyag-készítmények, így a növényvédõ szerek is a bennük lévõ hatóanyag miatt minõsíthetõk veszélyesnek, így a nemzetközi elõírásoknak megfelelõen a szabályozás a készítményekre és a hatóanyagokra együtt vonatkozik, ugyanis a készítmény két vagy több hatóanyagot tartalmazó különbözõ halmazállapotú keverék. A vegyi anyagok és a vegyianyag-készítmények átfogó szabályozását a vegyianyagtörvény fogja szabályozni, amely teljes mértékben átveszi az Európai Unió szabályozását, és reményeink szerint még 1998-ban a parlament asztalára kerül. Ezt egyébként a Népjóléti Minisztérium készíti elõ, s természetesen a környezetvédelmi tárca is közremûködik ennek az elõkészítésében.

Új növényvédelmi törvény is készülõben van, melynek téziseit a kormány már elfogadta, amely szintén a növényvédõszerek használatára vonatkozik, és átveszi az Európai Unió elõírásait. Ebben az FM az elsõdleges elõterjesztõ, és ebben a környezetvédelmi tárca szintén hathatósan közremûködik.

A képviselõ úr által említett Lindán nevû növényvédõszer alkalmazása Magyarországon - és itt hangsúlyozom: az Európai Unióval ellentétben - csak korlátozással engedélyezett, az anyag csak csávázásra használható fel. A Lindán a környezetben nem kumulálódik, teljes mértékben lebomlik, ezért használata az Európai Unióban korlátozás nélkül engedélyezett, tehát ma Magyarországon ehhez képest szigorúbb az elõírás.

Kérem képviselõ urat, hogy fogadja el válaszomat. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap