Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Nem kívánom magyarázni a bizonyítványt, és magyarázkodni sem óhajtok. Én lennék az egyik legboldogabb ember, ha ez az egész kárpótlással kapcsolatos sokkhatás már múlt idõ lenne, és már csak az emlékeinkben élne. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.) Hozzá kell azonban tennem, hogy nagyon jelentõs feladatok még valóban nem oldódtak meg, és nagyon komoly erõfeszítéseket kell tenni, pénzt is biztosítani ahhoz, hogy ezeket az eseményeket fel tudjuk gyorsítani.

Önök nagyon jól tudják, hogy a részaránytulajdont a földkiadó bizottságoknak kellett volna kiadniuk, és éppen ez a parlament volt az, amelyik többször meghosszabbította e bizottságok mandátumát azért, mert képtelenek voltak a feladattal megbirkózni. És amikor 1996. december 31-én véglegesen úgy döntött a parlament, hogy a földkiadó bizottságok fejezzék be munkájukat, és sok esetben dolgukvégezetlenül adják át az anyaghalmazt, az adminisztrációs halmazt a megyei földmûvelésügyi hivataloknak, akkor rájöttünk, hogy az esetek egy jelentõs részében szinte használhatatlan anyagokkal és adminisztrációval kell dolgoznunk. Ilyen helyzet volt sajnálatos módon Somogy megyében is.

Mit tudunk tenni? A földkiadási eljárás lefolytatásához az önök megyéjében elengedhetetlenül szükséges 82 aranykorona mérlegbõl összesen 56 aranykorona mérleget vett át az FM hivatal, ebbõl az ellenõrzés lefolytatása után 46 kapott feldolgozásra alkalmas minõsítést, 5 mérleg hiányt tartalmaz, 5 mérleg adatellenõrzése, rögzítése pedig folyamatban van. Sajnálatos módon nagy számban elõfordulnak olyan esetek is, amikor kevesebb az aranykorona, mint amit ténylegesen az emberek nevére kívánunk írni; a valóságban nem létezik ennyi. Amikor több van, akkor maradvány keletkezik, amikor kevesebb van, akkor meg a helyzet abszolút kezelhetetlenné válik.

A földkiadási eljárás lefolytatása a rendelkezésre álló szoftver segítségével 1998 január közepéig negyven bizottságnál teljes körben megtörtént, és a határozatok postázása folyamatban van. A többi bizottság esetében a feldolgozás folyamatos, és várhatóan '98 elsõ felében a határozathozatal is megtörténik.

Szeretném jelezni, hogy biztosítottunk szakembereket a megyei földmûvelési hivataloknál, tehát ez esetben például Somogy megyében egy fõ koordinátor mellé két fõállású munkatársat állítottunk be, és az egyes községekben további nyolcvan fõvel kötöttünk megbízási szerzõdést, hogy ott a helyszínen folytassák a földkiadó bizottság félbehagyott munkáját, mert egyszerûen képtelenség ezt bent egy központi hivatalban végezni. Szükség van azokra az emberekre, akik valamelyest értenek hozzá, és ott a helyszínen próbálnak megoldást keresni a vitatott kérdésekre. Azt hiszem, ez az, amit pénzügyileg is meg tudunk tenni, hisz nyilvánvaló, hogy ennek finanszírozására is fedezetet kell biztosítani.

Szeretném azt is jelezni, hogy meggyõzõdésünk szerint ez alapvetõen a mezõgazdasági munkát nem akadályozza, hisz a földeken a munkákat el lehet végezni. Biztos, hogy zavarja a tulajdonlás kérdését, mert addig, amíg az illetõ nevére nem írják a földet, addig én is azt vallom, hogy nem tekintheti tulajdonának teljes mértékben, és ez bizonytalanságot okoz.

Egyet megígérhetek, hogy szeretné a Földmûvelésügyi Minisztérium - mégpedig jogszerûen, mert nagyon sokszor jogviták is keletkeznek ezekbõl - a határozatokat úgy meghozni, hogy utána ezek a bíróságok elõtt is megállják a helyüket, ha ott esetleg valamilyen megtámadtatás történik. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) Ebbe az irányba próbálunk haladni, és én szeretném, ha a képviselõ úr (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) ezeket az erõfeszítéseket méltányolva a válaszomat elfogadná.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap