Rapcsák András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RAPCSÁK ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Miniszter Úr! A parlament '96-ban fogadta el az ön nevével fémjelzett önkormányzati csõdtörvényt. A törvény rendelkezéseivel kapcsolatban a jogszabály hatálybalépésével egyidejûleg értelmezési problémák támadtak, ennek tisztázása érdekében levelet írtam a Pénzügyminisztériumnak, az Igazságügyi Minisztériumnak, majd a Belügyminisztériumnak. A két társfõhatóság a Belügyminisztérium elõterjesztésére és törvény-elõkészítési munkájára hivatkozva az ön tárcájához utasított. Ezért interpellációt intéztem önhöz az önkormányzati tulajdonú kórházak finanszírozásával kapcsolatban.

Ön megnyugtató választ adott, miszerint az önkormányzati kórházak finanszírozása nem fog a csõdtörvény hatálya alá esni, és így az alulfinanszírozott kórházak csõdje az önkormányzatokat nem hozza lehetetlen helyzetbe. Ehhez képest a kormányzati álláspont múlt év decemberében homlokegyenest más lett. Az ön interpellációra adott válaszát én akkor már nem fogadtam el azért, mert jeleztem, hogy nem a belügyminiszter a jogforrás, hanem a törvény. Sajnálatos módon bekövetkeztek a legrosszabb elképzeléseim. Nevezetesen: a kormányzat a felelõsséget elsõsorban az önkormányzatokra kívánja hárítani, mivel a nem megfelelõ finanszírozású kórházak csõdjéért az intézménytulajdonos önkormányzatokat teszi felelõssé. Pusztán azt kívánom megjegyezni, hogy ismeretes, hogy a kórházak mûködésének finanszírozását az egészségügyi pénztár végzi. Az ellentmondás nyilvánvaló. Korábbi válaszában ön a kórházak tartozásáért az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt mint finanszírozót nevezte meg felelõsként, ugyanakkor másfél év elteltével hirtelen az önkormányzatok nyakába kívánja varrni a finanszírozási nehézségekbõl eredõ ellátási hiányosságokat.

Miniszter úr, kérdéseim a következõk:

Végül is ki vagy mely szervezet felelõs az önkormányzati tulajdonú kórházak, egészségügyi intézmények finanszírozásáért?

(15.30)

Arra készül-e a kormány, hogy a választási idõszakban megszokott sémának megfelelõen, a feladatellátás hiányosságból eredõ elégedetlenséget kihasználva az önkormányzatokra telepítse ezeket a politikai feszültségeket?

Végül: tekintettel arra, hogy az ország lakossága évente mintegy Kaposvár nagyságú várossal csökken, nem tartaná-e helyesnek a kormány legalább az egészségügyi ellátás területén a megfelelõ finanszírozást biztosítani, és ezzel együtt megteremteni a lehetõségét annak, hogy az átlagéletkor az elkövetkezendõ harmadik évezredben az országunkban ne csökkenjen elképzelhetõleg 40 év alá. Érdeklõdéssel várom miniszter úr válaszát. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap