Tokaji Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOKAJI FERENC (MSZP): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Amikor a kérdést feltettem, hármas indíttatásom volt. Az elmúlt év folyamán a közvélemény felfedezett egy olyan jelenséget, amely korábban csak a szakemberek elõtt volt ismert, az úgynevezett "El nino"-jelenséget. Másrészt ebben az idõszakban a nemzetközi árutõzsdéknél nagymértékû árufelvásárlás kezdõdött, mintegy borítékolva egy jövõbeni természeti katasztrófára való felkészülést, harmadrészt hazánkban, hála a jóistennek, igen nagy mértékû és jelentõs gabonatöbblet keletkezett, amely minden örömével és bánatával mégiscsak egy pozitív jelenség.

Mint említettem, az "El nino"-jelenséget korábban már ismerték. Ez közismerten az amerikai térségbõl eredõ, a Csendes-óceánnal kapcsolatos. A jelenség hatását az elmúlt évtizedekben tanulmányozták. Ez az úgynevezett felmelegedés hatása, rendszerint különbözõ természeti csapásokat, árvizeket, túlmelegedést jelent. Ennek következtében a világgazdaság kezdett, illetve megtanult rá reagálni, talán néha túlreagálni. Lett egy következménye, amely nemzetközi árufelvásárlásokban jelent meg.

Hazánkban ezzel ellentétben az elmúlt évben egy igen jelentõs árutöbblet-kínálat volt, és ez a gabonatöbblet-kínálat jelentõs gondokat is okozott. Mint tudjuk, az akkori intézkedések átmeneti és tüneti jelleggel, de legalábbis határozottak voltak. Azonban ismeretes, hogy a bõ esztendõk után, úgymond, szûk esztendõk is következnek. Ezért kérdésem ehhez folyamodik:

Szükséges-e a jelenlegi stratégiai készleteken túl, illetve célszerû-e ezeket tovább növelni?

Megvan-e arra a garancia, hogy esetleg egy negatív tendencia beállása esetén nem kerülünk zavarba, és nem kell majd külföldrõl jelentõsebb gabonatöbbletet feláron vásárolni?

Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap