Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Én önt egy meditatív típusú embernek ismerem, aki szokott ülni és hosszan gondolkodni dolgokon. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.) Szeretném kérni önt, hogy ha kérdést tesz fel, akkor úgy tegye fel azt a kérdést, hogy azt érteni lehessen! És amit megfogalmaz, annak legyen valamilyen logikája, mert amit ön itt nekem felolvasott, hogy gazdasági kapcsolatok beindulásával és fellendülésével megindult a mezõgazdaság fejlõdése - ezzel egyetértek. Kis hazánk már jelentõsebb piac lett például Németország számára, mint az Egyesült Államoknak - örülök neki. Sokan vásárolnak drága gépeket és szerszámokat: örülnék neki, ha ez tényleg így lenne - de nem így van! Sok gazdának már a szövetkezetesítéssel is tele a hócipõje - írja ön -, utána számon kéri, hogy miért nem csinálunk Hangya-szövetkezeteket.

Utána kitér természetesen a földvásárlásra - mert még olyan felszólalás nem volt az ön részérõl, hogy ne foglalkozzon a földbirtokkal -, hogy a külföldi hatezer hektáros szántóból, erdõbõl, épületekbõl álló gazdaságot vásárolt. Nem tudom, hogy hol?! Magyarországon 300 hektár a birtok felsõ határa. Tessék megmondani, hogy hol vásároltak itt hatezer hektáros birtokot, és kicsodák, mert ez a kormányzat egyetlen külföldinek a nevére nem engedett földet írni!

Folytathatnám azzal, hogy milyen jó perspektíváink vannak az Európai Unióban: egyetértek vele.

Utána azt mondja, hogy kiszolgáltatott a parasztember, mert az ügyeivel nincs hova fordulnia: én azt hiszem, hogy számos érdekképviseleti szerv örömmel áll rendelkezésre, hogyha tanácsot adhat.

Utána tér rá a Hangya-szövetkezetekre. Itt a kérdésre hadd mondjam azt, hogy a Földmûvelésügyi Minisztériumnak nem feladata, hogy szövetkezeteket hozzon létre. Ez egy állampárti gondolat, mert ott volt kötelezõ szövetkezetet csinálni; itt önkéntes a szövetkezés. A támogatási rendszerünkben rendelkezésre áll pénz az új szövetkezetek támogatására. Sajnálatos módon nem vették igénybe, ebbõl a pénzbõl maradt a Földmûvelésügyi Minisztérium kasszájában. Úgy látszik, hogy csak akkor szimpatikus a szövetkezés, amikor ott valamilyen profitra számítanak, de amikor együtt kell dolgozni és meg kell érteni egymást, akkor általában nem ilyen nagy az affinitás a szövetkezetek irányában.

Kíván-e a kormány Hangya-szellemû értékesítõ szövetkezeteket támogatni? Igen, támogatjuk õket. Az elmúlt évben is megmaradt pénz (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.), mert úgy látszik, kevés a hajlam. (Az elnök kikapcsolja a mikrofont.)

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap