Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az ország egyik legnagyobb szakkönyvtára, az Akadémiai Könyvtár, súlyos nehézségekkel küszködik. Ez befolyásolja a felsõoktatás helyzetét is, mivel a könyvtár mintegy 11 ezer beiratkozott olvasójának jó része az egyetemisták soraiból kerül ki. A könyvtár az egyetemi vizsgák idején zárva tartott, megnehezítve ezzel a hallgatók felkészülését.

A könyvtár 1991-ben költségvetése 38 százalékát tudta gyarapításra fordítani, míg 1997-ben már csak 13 százalékát. A könyvtár gazdasági gondjait a könyvtárosok egy részének elbocsátásával tervezi megoldani. A természettudományos könyvek és folyóiratok gyûjtésével leálltak, holott ez a könyvtár Budapesten az egyetlen általános természettudományi könyvtárnak tekinthetõ. Ma már csak negyedannyi folyóiratra van pénz, mint öt évvel ezelõtt, a nemzetközi csere lehetõsége is beszûkült. Úgy gondolom, hogy e könyvtár nehézségei nem pusztán a Magyar Tudományos Akadémia problémáját jelentik, hanem ez az egész magyar mûvelõdés és oktatás gondja. A Magyar Tudományos Akadémia költségvetési fejezetén belül a könyvtár javára történõ átcsoportosításnak az államháztartási törvény szerint akadálya van.

Kérdezem miniszter urat, hogy a mûvelõdési és közoktatási tárca tud- e segítséget nyújtani a felmerült nehézségek megoldásában, esetleg a vonatkozó, az államháztartási és a költségvetési törvények módosításának kezdeményezésével. Kérem államtitkár úr válaszát. Köszönöm. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap