Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Önnek igaza van, ami a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény 12. §-át illeti, hiszen a jogszabályt és a végrehajtási jogszabályt egy idõben kell hatályba léptetni.

Azt azonban szeretném megjegyezni, hogy a fiatalkorúak pártfogó felügyeletével kapcsolatos jogi szabályzásánál egy picit más a helyzet, ugyanis a gyermekvédelmi törvény 15. § (5) bekezdése szerint a fiatalkorúak pártfogó felügyeletérõl külön törvény rendelkezik. Ez a külön törvény a fiatalkorúak pártfogó felügyeletének alapvetõ szabályait is tartalmazó, a büntetések és intézkedések végrehajtásáról szóló 1979. évi 11. törvényerejû rendelet, és ennek a végrehajtási rendelete a jelenleg is hatályos 6/1980. OM számú rendelet, amely a fiatalkorúak pártfogó felügyeletének részletes szabályait tartalmazza.

Tehát a terület jelenleg sem teljesen szabályozatlan, bár kétségtelen, hogy mind a fiatalkorúakat érintõ büntetõ jogszabályok idõközben történt módosítása, mind pedig az új gyermekvédelmi törvénynek a hivatásos pártfogói hálózat új szervezeti helyét kijelölõ rendelkezése szükségessé teszi a fiatalkorúak pártfogó felügyeletét szabályozó miniszteri rendelet felülvizsgálatát.

Nem pihen a tárca jogi fõosztálya - ezt azért szeretném elmondani - , befejezõdött a közigazgatási egyeztetés, sõt, az érdekegyeztetés rendszerén is átment ez a szabályozás, úgyhogy semmi akadálya nincs annak, hogy a rendelet kihirdetésére két héten belül sor kerüljön. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap