Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Azt hiszem, ez kellemes bejelentés volt. Tájékoztatom a tisztelt Országgyûlést, hogy levélben kívánom kifejezni köszönetünket a dán országgyûlésnek a gyors döntésért.

Tisztelt Országgyûlés! Tegnapi ülésnapunkon az országos népszavazás kezdeményezésének elutasításáról szóló H/5267. számú országgyûlési határozati javaslat általános vitája lezárult. Kezdeményezem az elõterjesztés részletes vitára bocsátását. Tisztelt Országgyûlés! Kérem, szavazzanak! (Szavazás. - Zwack Péter: Bocsánatot kérek, nem mûködik a gépem!)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 227 igen, 37 ellenszavazat és 5 tartózkodás mellett az országgyûlési határozati javaslatot részletes vitára bocsátotta.

Egyben kérem Zwack Péter képviselõ úr gépét bekapcsolni. (Németh Zsolt jelzi, hogy az õ gépe sem mûködik.) És Németh Zsolt gépét is kérem bekapcsolni! És kérem azokat a képviselõtársaimat, akiknek esetleg nem mûködik a gépük, most jelezzék! (Senki sem jelentkezik.) Ilyen nincs.

Tisztelt Országgyûlés! A kormány sürgõs tárgyalást kérve benyújtotta az 1998. évben a két- és többoldalú megállapodások alapján tervezett országgyûlési hozzájárulást igénylõ csapatmozgásokról, illetve a hazai gyakorló- és lõterek külföldiek által, térítés ellenében történõ igénybevételérõl szóló H/5355. számú országgyûlési határozati javaslatát. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e az országgyûlési határozati javaslat sürgõs tárgyalásbavételével. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 288 igennel, ellenszavazat nélkül és 2 tartózkodással az országgyûlési határozati javaslat sürgõs tárgyalásbavételét elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A kormány sürgõs tárgyalást kérve benyújtotta a prostitúció egyes közrendvédelmi szabályairól szóló T/5364. számú törvényjavaslatát. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a törvényjavaslat sürgõs tárgyalásbavételével. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 240 igen, 34 ellenszavazat és 17 tartózkodás mellett a törvényjavaslat sürgõs tárgyalásbavételét elfogadta. (Folyamatos zaj.)

Tisztelt Országgyûlés! (Folyamatos zaj.) Kis figyelmet kérek, tisztelt Országgyûlés! A kormány sürgõs tárgyalást kérve benyújtotta a büntetõ jogszabályok módosításáról szóló T/5383. számú törvényjavaslatát. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a törvényjavaslat sürgõs tárgyalásbavételével. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 282 igen szavazattal, 5 ellenszavazattal és 3 tartózkodással a törvényjavaslat sürgõs tárgyalásbavételét elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Az alkotmányügyi bizottság sürgõs tárgyalást kérve benyújtotta a népszavazás eredményérõl szóló országgyûlési határozati javaslatát H/5378. számon. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e az országgyûlési határozati javaslat sürgõs tárgyalásbavételével. (A gépen kétharmados szavazást jelzõ felirat jelenik meg. - Az eredmény: 281 igen, 0 ellenszavazat, 1 tartózkodás.)

Tisztelt Országgyûlés! Zavar van a gépen - egyszerû szavazásról van szó!

Tisztelt Országgyûlés! Az Országgyûlés döntése - annak ellenére, hogy a gép kiírása nem volt teljesen szabályos - úgy hiszem, érvényes, mert az Országgyûlés 281 igennel, ellenszavazat nélkül, 1 tartózkodással az országgyûlési határozati javaslat sürgõs tárgyalásbavételét elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A kormány sürgõs tárgyalást kérve benyújtotta a sportról szóló 1996. évi LXIV. törvény módosítását kezdeményezõ T/5387. számú törvényjavaslatát. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a törvényjavaslat sürgõs tárgyalásbavételével. Most kérem szavazni, tisztelt Országgyûlés! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 281 igen szavazattal, 14 ellenszavazat mellett, tartózkodás nélkül a törvényjavaslat sürgõs tárgyalásbavételét elfogadta.

(17.00)

Tisztelt Országgyûlés! A kormány sürgõs tárgyalást kérve benyújtotta a kockázati tõkebefektetésekrõl, a kockázati tõketársaságokról, valamint a kockázati tõkealapokról szóló T/5395. számú törvényjavaslatát. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a törvényjavaslat sürgõs tárgyalásával. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 279 igen szavazattal, 10 ellenszavazat és 9 tartózkodás mellett a törvényjavaslat sürgõs tárgyalásbavételét elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A kormány sürgõs tárgyalást kérve benyújtotta az adótörvények, a számviteli törvény és egyes más törvények módosításáról szóló T/5396. számú törvényjavaslatát. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a törvényjavaslat sürgõs tárgyalásával. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 243 igen szavazattal, 49 ellenszavazattal és 7 tartózkodással a törvényjavaslat sürgõs tárgyalásbavételét elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A kormány sürgõs tárgyalást kérve benyújtotta az 1998. évi országgyûlési képviselõ-választás kampányának költségvetési támogatásáról szóló H/5394. számú országgyûlési határozati javaslatát. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e az országgyûlési határozati javaslat sürgõs tárgyalásbavételével. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 292 igen szavazattal, 4 ellenszavazattal és 3 tartózkodással az országgyûlési határozati javaslat sürgõs tárgyalásbavételét elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A kormány sürgõs tárgyalást kérve benyújtotta a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásáról szóló 1990. évi LXIV. törvény, valamint a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény módosítását kezdeményezõ T/5382. számú törvényjavaslatát. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy az elõterjesztés sürgõs tárgyalásbavételéhez a jelen lévõ képviselõk kétharmadának igen szavazata szükséges. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a törvényjavaslat sürgõs tárgyalásbavételével. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 275 igen szavazattal, 23 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett a törvényjavaslat sürgõs tárgyalásbavételét elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A kormány sürgõs tárgyalást kérve benyújtotta a Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosítását kezdeményezõ T/5389. számú törvényjavaslatát. Ez az elõterjesztés a Magyar Köztársaságban élõ nemzeti és etnikai kisebbségek országgyûlési képviselõinek választásához kapcsolódik. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy az elõterjesztés sürgõs tárgyalásbavételéhez az országgyûlési képviselõk kétharmadának, azaz 255 képviselõnek az igen szavazata szükséges. Tisztelt Országgyûlés! Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a törvényjavaslat sürgõs tárgyalásbavételével. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Tisztelt Országgyûlés! Az Országgyûlés 229 igen szavazattal, 64 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett a törvényjavaslat sürgõs tárgyalásbavételét nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! A kormány sürgõs tárgyalást kérve benyújtotta az Alkotmánybíróságról szóló 1989. évi XXXII. törvény módosítását kezdeményezõ T/5400. számú törvényjavaslatát. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy az elõterjesztés sürgõs tárgyalásbavételéhez a jelen lévõ képviselõk kétharmadának igen szavazata szükséges. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért- e a törvényjavaslat sürgõs tárgyalásbavételével. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 233 igen szavazattal, 56 ellenszavazattal és 12 tartózkodással a törvényjavaslat sürgõs tárgyalásbavételét elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosításával kapcsolatban a kormány sürgõs tárgyalást kérve benyújtotta a Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosítását kezdeményezõ T/5399. számú törvényjavaslatát. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy az elõterjesztés sürgõs tárgyalásbavételéhez az országgyûlési képviselõk kétharmadának, azaz 255 képviselõnek az igen szavazata szükséges. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a törvényjavaslat sürgõs tárgyalásbavételével. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 216 igen szavazattal, 75 ellenszavazat és 9 tartózkodás mellett a törvényjavaslat sürgõs tárgyalásbavételét nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! A kormány kivételes és sürgõs tárgyalást kérve benyújtotta a helyi önkormányzatok 1998. évi új induló címzett támogatásáról szóló törvényjavaslatát T/5381. számon. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a Házszabály értelmében a kivételes eljárásban történõ tárgyalás elfogadásához a jelen lévõ országgyûlési képviselõk négyötödének szavazata szükséges. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e az elõterjesztés kivételes eljárásban történõ tárgyalásával. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 301 igen szavazattal, 1 ellenszavazattal és 1 tartózkodással az elõterjesztést kivételes eljárásban tárgyalja.

Tisztelt Országgyûlés! Az elõterjesztõ kérte a kivételes eljárásban történõ sürgõs tárgyalást, és ehhez is a jelen lévõ országgyûlési képviselõk négyötödének szavazata szükséges. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a kivételes eljárásba vett elõterjesztés sürgõs tárgyalásával. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 304 igen, 1 ellenszavazattal és tartózkodás nélkül a kivételes eljárásba vett elõterjesztést sürgõsséggel tárgyalja.

A Házszabály 125. §-ának (3) bekezdése értelmében a törvényjavaslat vitájának lefolytatására kijelölöm az önkormányzati bizottságot.

Tisztelt Országgyûlés! A nemzetbiztonsági bizottság dr. Boross Péter és Dávid Ibolya képviselõtársaink, MDF, az egyes fontos tisztségeket betöltõ személyek ellenõrzésérõl és a Történeti Hivatalról szóló 1994. évi XXIII. törvény módosításáról szóló T/5157. számú önálló indítványának tárgysorozatba-vételét elutasította. Az MDF képviselõcsoportja kérte, hogy a tárgysorozatba-vétel tárgyában az Országgyûlés határozzon.

Kérdezem az elõterjesztõket, kívánják-e indokolni. (Dr. Boross Péter és dr. Dávid Ibolya nemet intenek.) Nem kívánják.

(17.10)

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály értelmében a határozathozatal elõtt képviselõcsoportonként legfeljebb egy képviselõ, valamint az elsõként felszólalásra jelentkezett független képviselõ fejtheti ki álláspontját kétperces idõkeretben.

Megadom a szót Kõszeg Ferenc képviselõ úrnak, aki írásban elõre jelezte felszólalási szándékát.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap