Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Nem szeretnék most idézetháborúkba bonyolódni, mert természetesen a miniszterelnök úr igen sokszor és sokféle nyilatkozatot tett, és szövegkörnyezetbõl... (Nagy zaj az ellenzék padsoraiban. - Közbeszólások. - Dr. Dávid Ibolya: Itt mondta az Országgyûlésben! - Dr. Torgyán József: A rátóti humorfesztiválon mondja el a miniszterelnök! - Dr. Dávid Ibolyától iratot vesz át.) kiemelni mondatokat persze igen könnyû dolog. (Dr. Dávid Ibolya: Aláhúztam!)

Hadd mondjam el, hogy a gyermekgondozási segélynél tulajdonképpen a legmagasabb jövedelmû kör számára vezettük be a jövedelmi korlátot, azon túlmenõen lefelé nyitottuk, tehát pontosan azon kör számára, amelyet eddig - vagy korábban, 1994-ig - az elõzetes biztosítási idõ követelménye, a munkaviszony elõírása kiszorított az ellátásból. Ugyanezen intézkedéssel együtt hozzáférhetõvé tettük számukra a gyermekgondozási segélyt, amelyre érvényes és igaz az is, hogy abban a pillanatban, amikor lehetõvé tette a gazdaság teljesítménye, hozzáláttunk ahhoz, hogy az értékmegõrzése valóban megvalósulhasson. Ez történt 1997-ben, ez történik idén is, és ez érvényes a családi pótlékra éppen úgy, mint valamennyi családpolitikai ellátásra. Mint ahogy lehetséges természetesen, hogy a kilencvenes évek elején ez a családtámogatási rendszer mindenkinek járt, de nem volt mód és lehetõség arra, hogy az értékõrzés biztosított legyen.

Hadd mondjam el a demográfiai krízissel kapcsolatban azt, hogy aki demográfiai kérdésekkel foglalkozik, nagyon jól tudja, hogy egyetlen esztendõ adatait kiemelni nem szabad. (Dr. Dávid Ibolya: Négy év!) Azt, hogy egyetlen esztendõben valami javulás bekövetkezett (Közbeszólás: Bokros-csomag!), vagy Így tûnt, mintha egy kicsit csökkent volna a születésszám mérséklõdése, ezt felhozni annak igazolásául, hogy akkor a polgárok bíztak, én megkérdõjelezem, mert ha a polgárok bíztak volna, akkor 1994-ben más lett volna a választások eredménye.

Köszönöm a figyelmet. (Dr. Torgyán József: Remélem, a választópolgárok is hallották ezt a véleményt! - Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap