Göndör István Tartalom Elõzõ Következõ

GÖNDÖR ISTVÁN, a gazdasági bizottság elõadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A gazdasági bizottság az elmúlt heti ülésén megtárgyalta a T/5396. számú törvényjavaslatot az adótörvények, a számviteli törvény és egyes más törvények módosításáról.

Az elmúlt években nagy erõfeszítéseket tettünk, hogy az adótörvényeket lehetõség szerint mindig az év vége elõtt, jó idõben meghozza a Ház, hogy a gazdálkodók, a vállalkozások számára a feltételek, a játékszabályok ismertté váljanak.

Az elmúlt évi gyakorlat bizonyítja, hogy a tisztelt Ház az év végéig még elfogadhat számos olyan törvényjavaslatot, amely visszamenõleg kihat akár az adótörvényekre, akár a számviteli törvényre és - mint ahogy a törvénycsomagban látható - sok más törvényre is. Tehát nagy valószínûséggel hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy ez az intézményi forma a jövõben többször elõfordul.

Nem akarom megismételni, egyetértünk azzal, amit az államtitkár úr elmondott. Ezek a bizottsági vitában is elõjöttek.

Amit viszont a bizottság nehezményez, hogy a csomagban elõfordul nem egy, hanem több olyan törvényjavaslat, olyan módosítás, amely nem kötõdik az államtitkár úr által említett akár a gazdasági társaságokról, akár a cégnyilvántartásról vagy közhasznú szervezetekrõl szóló törvényhez vagy a kamarai törvényhez. Feltehetõen ezek jogalkotási vagy valamilyen technikai szempontból váltak idõszerûvé vagy szükségessé. De szeretném hangsúlyozni: semmiképpen nem jó, nem vet jó fényt a munkánkra, ha egy ilyen csomagban mondjuk ártörvényt, kárpótlási törvényt, privatizációs törvényt vagy akár az atomenergiáról szóló törvényt módosítjuk.

Ezzel együtt bizottságunk a törvényjavaslatot általános vitára egyhangú szavazattal ajánlja a tisztelt Háznak.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap