Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Képviselõtársaim! Képviselõ Úr! Azt hiszem, a képviselõ úr elõtt is nagyon jól ismert, hogy ma már az 1995-ben megalkotott környezetvédelmi törvényünk alapján érvényesül a környezeti hatásvizsgálatokra vonatkozó szabályozás, ami alapvetõen az elõzetes, részletes környezeti hatásvizsgálat kötelezettségét írja elõ, ami minden egyes olyan létesítménynek alapfeltétele, amelynek bármilyen környezeti hatása lehet.

1992. október 25-étõl, a Duna elterelésének idõpontjától, környezeti monitoringrendszert mûködtetünk a Rajka és Budapest közötti Duna-szakaszon, az úgynevezett C-variáns üzembe helyezése miatti környezetállapot-változás nyomon követésére. Ezen adatok értékelése megtörtént, a tanulmány elkészítése most van folyamatban; a hatásterületen a környezetkárosodást, a különbözõ környezetállapot- változásokat figyeli meg. Természetesen bemutatásra került annak a kárenyhítõ intézkedésként bevezetett - úgynevezett fenékküszöbös - vízpótlásnak a kedvezõ hatása is, amire az elmúlt idõszakban került sor. Természetesen a mostani tárgyalások alapján folyamatban vannak azok a megbeszélések is, amelyek a monitoringrendszerrõl szólnak, amelyek nemcsak hidrológiai és vízminõségi, hanem teljes körû ökológiai megfigyelõrendszerként fognak mûködni a Pozsony-Budapest közötti Duna-szakaszon, a hatásterületen, és különösen kijelölésre kerültek a mérési és megfigyelési pontok, a mérendõ paraméterek teljes köre és gyakorisága a szlovák és a magyar oldalon egyaránt.

A tárgyalások ideje alatt folyamatban vannak a környezeti hatás megítélésére vonatkozó részkörnyezeti hatásbecslések, részben a tárgyalás menetétõl függõen, részben azt segítendõ. A hatásvizsgálatra vonatkozó módszertan kialakítása szintén közös megegyezés alapján történik, amely részletes környezeti hatásvizsgálatot el kell végezni - és ezt kétszer aláhúzom a képviselõ úrnak -, el kell készíteni a meglévõ és természetesen a tervezett létesítményekre is, hiszen hangsúlyozom, hogy ez alapvetõ feltétele a létesítésnek.

Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap