Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Remélem, ki tud szaladni a miniszterelnök úr addig, mert rá vonatkozólag lenne egy- két megjegyzésem, amit illett volna itt meghallgatnia (Dr. Szabó Zoltán: Majd tõled tanulunk illemet!); nevezetesen: felhívtam volna a figyelmét arra, hogy szokásától térjen el, és ne rendszeresen nyílt valótlanságokat mondjon itt, Ház elõtt, hiszen a mezõgazdaság tönkretételében (Zaj.) a Horn-kormány jeleskedett. A Független Kisgazdapártot kizárták ebbõl olyannyira, hogy még a földmûvelésügyi minisztere, Nagy Frigyes miniszter úr is néhány hónappal ezelõtt a Kossuth rádió egy adásában elismerte, hogy bizony a Független Kisgazdapártnak volt igaza, mert reprivatizálni kellett volna (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból: Jaj!), és ebben az esetben a mezõgazdaság ma nem itt tartana. Sajnos a miniszterelnök úr nem figyel a saját miniszterére, mert akkor nem mondana ilyen képtelenségeket. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiból.)

Egyébként üzenem a miniszterelnök úrnak, hogy a magyar mezõgazdaságot elsõsorban az a tény tette tönkre, hogy a volt kommunista párttitkárok, tsz-elnökök, tanácselnökök, fõkönyvelõk, párttitkárok a párttitkári takarékbetétkönyveket... (Derültség a kormánypárti padsorokban.), a párttitkári tagkönyveket átcserélték takarékbetétkönyvekre, igen tisztelt MSZP-s képviselõtársaim. Tehát tessék visszaadni a takarékbetétkönyveket és a tulajdoni lapokat, és akkor rendbe lehet hozni a mezõgazdaságot!

Ami most már a rendõrségi atrocitás kifogásolása volt, kérem, egyértelmû, hogy a Metész-tüntetés alkalmával alkalmazott rendõri brutalitást kifogásoltuk - hogy idõs nõvel szemben karakánoskodott a rendõrség -, a sorozatgyilkosoknál meg sehol nincs, mint ahogy Fenyõ János meggyilkolásánál sem volt sehol. Eddig még nem beszéltünk arról, hogy hol követték el ezt az elképesztõ gyilkosságot, a II. kerületi rendõrkapitányság közvetlen közelében, az õ fõ közlekedési útvonaluknál, ami azt jelenti, hogy a gyilkosok fokozott biztonságban érzik magukat a rendõrkapitányság közelében.

Na, kérem, én úgy gondolom, ezen kellene elgondolkodni! Ha most már kérdezik, hogy mi a megoldás - mert Szekeres frakcióvezetõ-társam kérdezte -, ismét elmondjuk. Elõször is a rendõrséget meg kell erõsíteni! Kérem szépen, nem Tóth Andrásból kell hirtelen tábornokot csinálni, hanem a közrendõröket kell megfizetni és megfelelõ eszközökkel ellátni a rendõrséget. Emellett a polgárõrséget mindenfajta eszközzel el kell látni: pénzeszközzel és egyéb eszközökkel is megfelelõ jogi védettséget kell számukra biztosítani. Egy olyan büntetõkódexre volna szükség, amely rendkívüli mértékû szigorításokat alkalmaz. Itt ismételten a Ház figyelmébe ajánljuk, hogy az emberölés minõsített eseteire nézve, ideiglenes jelleggel, az emberi élet védelme miatt, de vissza kell állítani a halálbüntetést. (Dr. Szabó Zoltán: Ne ölj!) Ezzel nem lehet várni egy napot sem! (Taps a Független Kisgazdapárt soraiból.)

Legyen szabad arra is rámutatnom, hogy természetesen a büntetõeljárási kódexet is merõben új alapokra kell helyezni. Ne a bûnözõvédelem legyen a fontos, mint ahogy ezt önök beállították, hanem a bûnözõk elleni eredményes harc! Kérem, azt hiszem, önmagában az a tény, hogy itt az utóbbi idõben a sorozatgyilkosságok mellett tulajdonképpen egy olyan hangulat alakult ki, amikor senki nem lehet biztonságban, aki a lakását elhagyja, de már a lakásában sem lehet biztonságban, ez egyértelmûen megköveteli a rendkívül gyors és határozott intézkedéseket.

De kérem, hogy a miniszterelnök ad egy hetet a belügyminiszter úrnak, ad egy hónapot a határõrségnek, ez felveti bennem a gondolatot, hogy a magyar nép pedig május 10-ig ad önöknek határidõt (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.), és akkor valamennyiüket nyugdíjazzuk, és rendet teszünk a közbiztonságban. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

Köszönöm a türelmüket. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap