Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Az elõttem felszólaló szocialista képviselõtársamat, mint sokszor, most sem zavarja, hogy teljesen mást mond, mint amit a tények tartalmaznak.

Azt hiszem, senkinek sincs problémája Magyarországon azzal, hogy kétnyelvû helységtáblák vannak ebben az országban. Probléma a határokon túl van, igen tisztelt képviselõtársam. Mert a napi sajtóból értesülhetett róla, vagy ha nem, akkor most elmondom: Erdélyben átfestik a kétnyelvû helységtáblákat. A kolozsvári polgármester parancsára járnak a kommandók, és a települések tulajdonát képezõ helységnévtáblákat átfestik!

Ha ebben a pozícióban fog javítani a Magyar Országgyûlés munkája a határokon túl élõ magyarok sorsán, akkor teljes szívvel támogatjuk ezt. Csak jól tudjuk, hogy e kettõ között az égadta világon semmifajta összefüggés nincsen!

A nemzetközi példákra Bihari képviselõtársam nagyon precízen hivatkozott. Jó lenne, ha valóban valaki végighallgatná azt, amit õ elmond, és rájönne, hogy egyáltalán nem esett szó, mondjuk, a törökországi vendégmunkásokról, hogy Németországban képviselettel rendelkezzenek, pedig milliós számban élnek ott; nem esett szó a Franciaországban levõ, mondjuk, feketebõrûekrõl és a többi és a többi.

Tehát a Magyar Országgyûlésnek - még egyszer hangsúlyozom, és a külügyminiszter úrnak ebben volt a nagy jogi baklövése - nincs jogi kötelezettsége a képviselet megteremtésére. Bihari képviselõtársam is körülbelül 16 percen keresztül sorolta jogi kifogásait, hogy miért nem kell képviselet, és utána olyan 4-5 percen keresztül szólt arról, hogy szociológiai értelemben mi az indoka, hogy van egy csoportképzõ ismérv, ami egyébként megvan a nyugdíjasoknál és megvan még néhány csoport esetében. S utána vannak a külpolitikai érdekek.

Viszont úgy látszik, elkerülte Szabó Lajos Mátyás képviselõtársam figyelmét, hogy a korábbi általános vitában mi azt mondtuk: májusban legyenek választások, listás, könnyített küszöbbel és két szavazólappal. Errõl kellene vitatkozni.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap