Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Asszony! Igen sok mûfajban tettem már fel kérdést önnek, hogy a volt Szekszárdi Húsipari Vállalat ügyében ki a felelõs a hanyag privatizációért. Körülbelül 15 oldalnyi anyag elhangzott már az Országgyûlésben.

Mint Tolna megyei képviselõnek nekem rendkívül fontos volt a Szekszárdi Húsipari Vállalat pontosan azért, hogy ami még menthetõ volt az elmúlt években, mentsük meg a cégbõl, mert nem mindegy Tolna megyének, hogy mi történik ezzel a vállalattal, hiszen több mint 1200 dolgozót foglalkoztatott, számtalan beszállítót, kistermelõt, állattartót, és még a kukoricatermelésre is kihatása volt Tolna megyében. Ennyi hibát véletlenül és segédlet nélkül elkövetni nem lehetett, mint amennyi hibát az ÁPV Rt. elkövetett a Szekszárdi Húsipari Vállalat eladása során.

Ön mindig kitérõ választ adott nekem arra a konkrét kérdésemre is, hogy ki a felelõs a hanyag privatizációért. Azonban megszületett a felügyelõbizottság jelentése, mely komoly teret szentelt annak, hogy ki a hibás. Néhány mondatot idéznék ebbõl. Az ÁPV Rt. igazgatósági tagjainak felelõsségét megnevezi a jelentés, hiszen mindenféle jogi és közgazdasági ellenérvekkel szemben támogatta a szerzõdést. Olyan vevõnek adta el, aki erre egyébként sem szakmailag, sem pénzügyi feltételekkel nem volt alkalmas, nem tartotta be a gazdasági társasági törvény szabályait. Felelõsnek véli a jelentés az ÁPV Rt. vezérigazgatóját; felelõsnek tartja az agrárgazdasági ügyvezetõ igazgatóság ügyvezetõ igazgatóját; felelõsnek tartja a jogi ügyvezetõt igazgatóság ügyvezetõ igazgatóját a tranzakció elõkészítésében és lebonyolításában közremûködõ munkatársaknak szinte minden körére kiterjeszti, továbbá megállapítja a felelõsségét az értékelõ bizottságnak is (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.), mely súlyosan megsértette az értékelési szempontokat.

Miniszter Asszony! Ennek ismeretében ön milyen további lépésre szánta el magát? Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap