Csóti György Tartalom Elõzõ Következõ

CSÓTI GYÖRGY (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Államalapításunk 1000. évfordulójához közeledve illik számvetést tenni, mit is adott a magyarság a világnak, az egyetemes emberi kultúrának.

Sok mindenre büszkék lehetünk: többek között a magyar zenekultúrára, világhírû zeneszerzõink és zenemûvészeink hosszú sorára, zeneoktatásunkra, a külföld számára is mindig vonzó hangversenytermeinkre, zenekarainkra. A XX. század végén azonban, Liszt, Bartók és Kodály országában a zenei élet a teljes összeomlás elõtt áll. Az alsófokú oktatás elemi feltételei hiányoznak, a tanárok a létminimum határán tengõdnek, csak a megszállottak maradnak a pályán. A 40 ezer forint/fõs támogatás a hangszerek javítására, karbantartására sem elég, a szülõk pedig nem tudnak hangszert vásárolni.

Hasonló a helyzet a felsõoktatásban is: a Liszt Ferenc Zenemûvészeti Fõiskola nem kapja meg a mûködéséhez szükséges minimális pénzügyi támogatást sem, ezzel szemben a kulturális tárca - már megalázó módon - állandóan a gazdálkodását vizsgáltatja, noha évek óta semmi kivetnivalót nem talál benne.

A Zeneakadémia a közelmúltban két hangversenyzongorát volt kénytelen eladni, hogy napi költségeit fedezni tudja. A szimfonikus zenekarok helyzete is katasztrofális; megélhetésük érdekében külföldi turnékra kényszerülnek ameddig hangszerparkjuk használható és van utánpótlásuk, utána pedig megszûnnek.

Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket a magyar zenei élet megmentése érdekében.

Kérdezem öntõl, államtitkár úr: mit kíván tenni a kulturális tárca annak érdekében, hogy az elmúlt négy évben az élet szinte minden területén - az egészségügytõl a családvédelmen át az oktatásig - okozott oly sok felesleges kár után a magyar zenei élet ne legyen a Horn-Kuncze-kormány mûködésének áldozata. (Taps az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap