Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! A rendszerváltást követõen a piacgazdaságra való áttérés természetes velejárója volt, hogy a magyar építõipar, a magyar mélyépítõipar, a magyar útépítõipar is átalakult, és zömében külföldi befektetõk többségi tulajdonába kerültek. Ez természetes folyamat volt.

Az Európai Unió minden tagállama védi a saját építõiparát, a saját mélyépítõiparát és azon belül is az útépítõiparát. A nemzetközi szerzõdések kötelezõvé, illetve lehetõvé teszik a magyar úthálózat fejlesztését, amelyben a Magyar Köztársaság parlamentje és kormánya is - a költségvetés szabta kereteken túl is - kötelezettségeket vállal koncessziós szerzõdésekkel vagy más formában az úthálózat fejlesztésére és bõvítésére. Ezt a tendenciát nem sikerült megállítani. És ez a kérdésem magva, hogy miként lehet a magyar építõipart, útépítõipart megmenteni, és miként lehet azokat az európai uniós ajánlásokat figyelembe venni, amelyek lehetõséget biztosítanak a magyar útépítõipar számára, hogy érdekeit érvényesítse.

Tisztelettel kérdezem miniszter urat, milyen intézkedéseket tervez annak érdekében, hogy ne váljuk teljes mértékben kiszolgáltatottá, hogy a pályázatokon való részvételben a magyar Bpítõipar és útépítõ vállalkozások ne csak egyfajta vazallusi, kiszolgálói szerepre kényszerüljenek, és leszorított árakon tudjanak vállalkozni a zömében osztrák, német és más építõipari cégek mellett.

Tisztelettel kérem miniszter urat, hogy a kérdésre, amelyet írásban megküldtem, szíveskedjék választ adni, és megnyugtatni a hazai, többségében hazai útépítõ vállalkozásokat, hogy nekik is van jövõjük. Várom válaszát. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap