Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Igen, július 1- jétõl hatályba lép az új egészségügyi törvény, és szeretném emlékeztetni képviselõtársamat arra, hogy akkor, amikor megpróbáltuk megalkotni a halottból történõ szerv- és szöveteltávolításoknak a szabályrendszerét, akkor bizony két nagyon komoly alapelvet kellett egymással szinkronba hozni.

Egyrészt fontos alapelv volt a polgárok önrendelkezési jogának, ideértve a haláluk után a holttestükkel való rendelkezés jogának a kérdése; a másik nagyon fontos alapelv pedig azoknak a szerv- vagy szövetátültetésre váró betegeknek az egészségügyi ellátáshoz való joga, amit az egészségügyi törvényben nyilvánvalóan valamilyen módon fel kellett oldani. Ez a feloldás úgy történhetett meg, hogy bevezettük az ön által is már említett negatív donornyilatkozat intézményét. Nyilvánvalóan arra kell törekednünk, hogy az esetleges visszaélések megelõzését, ha lehetséges, számos fronton próbáljuk biztosítani.

Július 1-jétõl hatályba fog lépni a törvény alapján a miniszteri rendelet, amely részletesen rögzíteni fogja a holttestbõl történõ szerv- és szöveteltávolítás szakmai szabályait és garanciáit, így azt is, hogy a kezelõorvosnak milyen eljárási lépéseket kell betartania ahhoz, hogy a tõle elvárható gondosságot tanúsítsa. (Dr. Sepsey Tamás: Van még idõ fél ötig!)

Másodsorban éppen ma délelõtt tárgyaltuk a Btk.-nak a módosítását, megfelelõ büntetések kilátásba helyezésével szankcionálni fogja a Btk. módosítása, új bûncselekményi tényállások foglalják majd magukba a holttestbõl való szerv- és szöveteltávolításnak (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.) a törvényi elõírásokkal ellentétes végzését, és természetesen a PR-munkával is szükséges elõsegíteni mindazt, amit a képviselõ úr felvetett.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap