Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN, a külügyi bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az Országgyûlés külügyi bizottsága a mai napon a külügyminiszter úr jelenlétében megtárgyalta a szóban forgó határozati javaslatot, és azt egyhangúlag elfogadásra ajánlja az Országgyûlésnek. Éppen ezért nincs kisebbségi elõadója a kérdésnek, én magam is rövid szeretnék lenni, teljes mértékben egyetértve azzal, amit Keleti miniszter úr az iménti elõterjesztésében tett.

(17.20)

Nagy örömünkre szolgált, hogy az új változattal végre valamennyi parlamenti párt képviselõje egyet tudott érteni a külügyi bizottságban. Fontosnak tartjuk, hogy ilyen kötelezettségvállalás esetén ne csak a parlament többsége, hanem valóban minden párt egyet tudjon érteni.

Egyetértettünk azokkal az alapelvekkel, amelyeket külügyminiszter úr, illetve az imént honvédelmi miniszter úr ismertetett; egyetértettünk abban, hogy Magyarországnak felelõssége van a világ biztonságáért; Magyarország jelezni kívánja szolidaritását azokkal a népekkel, amelyek tesznek egy vonatkozó ENSZ-határozat érvényesítéséért. Ezt az ENSZ-határozatot mi akkor megszavaztuk, ma is fontosnak tartjuk, hiszen tudjuk, hogy ennek nem teljesítése milyen veszélyeket rejt elsõsorban a térség biztonságára nézve, de azon túl természetesen az egész világ biztonságát is kockáztathatja. Magyarország részvételével tehát jelzi azt, hogy ebben részt kíván vállalni, ugyanakkor a részvétel mértéke természetesen arányos a lehetõségeinkkel, országunk méretével. Az is nagyon helyes, hogy mi a saját tehervállaló képességünk arányában vállaltuk ezt.

Magyarország most hozzávetõleg azonos feltételekkel vesz részt egy esetleges akcióban, mint tette 1991-ben. Magyarország NATO- csatlakozásának elõestéjén, azt hiszem, nem kell különösebben bizonygatni, szükséges, hogy ugyanilyen felelõsségvállalást és ugyanilyen részvételt tudjunk biztosítani.

A külügyi bizottság természetesnek tekintette, hogy prioritása van a politikai eszközöknek. De ha a politikai eszközök kimerülnek - és ma már közel vagyunk ahhoz, hogy megállapítsuk, ezek kimerülõben vannak -, akkor a rendelkezésre álló eszközökkel érvényt kell szerezni ennek a határozatnak. Ennek szellemében a külügyi bizottság azt ajánlja az Országgyûlésnek, hogy fogadja el a benyújtott elõterjesztést.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap