Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Én is köszönöm szépen. Megkérdezem képviselõtársaimat, kíván-e valaki felszólalni. (Senki nem jelentkezik.) Nem kíván.

Tisztelt Országgyûlés! Az általános vitát lezárom. Mivel az elõterjesztéshez módosító javaslat nem érkezett, részletes vitára nem kerül sor, a törvényjavaslat elfogadásáról kell döntenünk. Kérdezem, van-e ezzel kapcsolatosan észrevétel. (Senki nem jelentkezik.) Nincsen.

Most a határozathozatal következik. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a Magyar Köztársaság és a Svájci Államszövetség között a szociális biztonságról szóló, 1996. június 4-én Bernben aláírt egyezmény kihirdetésérõl szóló törvényjavaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 260 igen szavazattal, nem szavazat és tartózkodás nélkül a törvényjavaslatot elfogadta.

Most soron következik az országos népszavazásról és népi kezdeményezésrõl szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. Az elõterjesztést T/4752. számon, az egységes javaslatot pedig T/4752/9. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Az Alkotmánybíróság 1997. december 15-ei határozatával megállapította - az 52 országgyûlési képviselõ által kezdeményezett elõzetes normakontroll alapján - a törvényjavaslat egyes rendelkezéseinek alkotmányellenességét. Erre figyelemmel a Házszabály 107. §-ának (1) bekezdése alapján az egységes javaslathoz az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatokat nyújtott be, és ezekrõl ajánlás készült T/4752/11. számon.

Megkérdezem az alkotmányügyi bizottságot, hogy kívánja-e a módosító javaslatokat szóban megindokolni. (Senki nem jelentkezik.) Nem kívánja.

Tisztelt Országgyûlés! Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e azzal, hogy az Országgyûlés a módosító javaslatokat az összefüggésekre figyelemmel a záróvitában egy szakaszban tárgyalja. Kérem, kézfelemeléssel szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége az indítványok egy szakaszban történõ tárgyalását elfogadta.

Megkérdezem képviselõtársaimat, kíván-e valaki szólni a módosító javaslatokhoz kapcsolódóan. (Senki nem jelentkezik.) Nem kíván. Köszönöm szépen.

Tisztelt Országgyûlés! A módosító javaslatokról történõ határozathozatal következik. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a módosító javaslatok és a törvényjavaslat egészének elfogadásához is a jelen levõ képviselõk kétharmadának igen szavazata szükséges.

Megkérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatait a T/4752/11. számú ajánlás 1-9. pontjai szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 246 igen szavazattal, 2 nem szavazattal, 25 tartózkodás mellett a módosító javaslatokat elfogadta.

(18.20)

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az országos népszavazásról és népi kezdeményezésrõl szóló törvényjavaslatot az egységes javaslat imént módosított szövege szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 241 igen szavazattal, 8 nem szavazattal, 22 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot elfogadta.

Soron következik a külföldre utazásról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok határozathozatala. Az elõterjesztést T/4860. számon, a bizottságok együttes ajánlásait pedig T/4860/41. és 53. számokon kapták kézhez képviselõtársaim.

Megadom a szót Világosi Gábor államtitkár úrnak, aki válaszolni kíván a vitában elhangzottakra.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap