Kiss Péter Tartalom Elõzõ Következõ

KISS PÉTER munkaügyi miniszter, a napirendi pont elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Közel három éve, '95. május 19-e és 26-a között üzemi, illetve közalkalmazotti választásokat tartottak a gazdálkodó szervezeteknél és a közalkalmazottakat foglalkoztató intézményeknél. A tanácsok többségének mandátuma ez év májusában lejár. Az Érdekegyeztetõ Tanácsban helyet foglaló szakszervezetek egységesen kezdeményezték, hogy a soros üzemi-, illetve közalkalmazottitanács-választásokat 1998. november 16-a és 27-e között tartsák meg.

Mi indokolja, hogy ismét központilag határozzuk meg a választások idõpontját? A hatályos szabályozás esetén az országgyûlési, illetve az üzemi és közalkalmazotti választások ideje - tekintettel az elõkészületekre is - lényegében egybeesne. Mindezek mellett egy nagyon fontos szakmai érvet is a tisztelt Ház figyelmébe szeretnék ajánlani. Régóta szorgalmazzuk ugyanis, hogy nemcsak a munkahelyi, hanem az országos, ágazati és területi szinten is szabályozni indokolt a szakszervezeti reprezentativitás kritériumait. Ehhez pedig az szükséges, hogy az üzemi- és közalkalmazottitanács-választások eredményét országos, ágazati és területi szinten is összesíteni lehessen. A választások idejének javasolt meghatározása éppen ezt teszi lehetõvé. A törvényjavaslattal az Érdekegyeztetõ Tanács egyetért.

Tisztelt Országgyûlés! A törvényjavaslat az elmondottaknak megfelelõen határozza meg a választások idõpontját, illetve felhatalmazást ad a kormány számára, hogy az Érdekegyeztetõ Tanácsban részt vevõ szakszervezeti szövetségekkel egyetértésben, rendeletben határozza meg az üzemi- és közalkalmazottitanács- választások eredményeinek összesítéséhez szükséges szabályokat. Ez a megoldás lényegében megegyezik a közalkalmazottitanács- választások összesítésének 1993 óta alkalmazott módszerével.

Az elmondottakra tekintettel kérem a tisztelt Házat, hogy a munka törvénykönyvének módosításáról szóló törvényjavaslatot elfogadni szíveskedjék.

Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap