Barkóczy Gellért Tartalom Elõzõ Következõ

BARKÓCZY GELLÉRT (FKGP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Teljes bizonytalanság és csõd a cukorrépa-termesztõk között - ez a címe a beszédemnek. Napirend utáni felszólalásomat az váltotta ki, hogy a Somogy megyei, de az egész ország cukorrépa-termesztõit sújtó, a gazdaságok érdekeit elhanyagoló cukorgyár új tulajdonosai az egész ország gazdaságát sértõ üzleti tevékenységet folytatnak. Az osztrák Agrana exporthoz tartozó Kaposcukor Rt. ügyvezetõje a cukorrépa-termelõ gazdákkal, a dombóvári Alkotmány szövetkezettel és a cukorrépa-termelõ kaposvári körzeti szövetséggel a folyamatos tiltakozások ellenére gazdaságosan nem teljesíthetõ feltételekkel köt szerzõdést, a termelõtõl csak a csekély mennyiséget hajlandó átvenni, és azt is értéken aluli áron. Biankó szerzõdéseket kíván kötni, és a szerzõdéskötéskor még a minimális ár mértékét sem hajlandó meghatározni.

Köztudomású, hogy a termelõi költségek tovább emelkednek. A gyárakban 150 ezer tonna súlyú felhalmozott cukorkészlet van, megoldhatatlan problémát jelent az értékesítés, és ez az állapot a termelõk gazdasági csõdjét eredményezi. Tudomásom van arról, hogy az ez év január 9-én Budapesten meghirdetett terméktanácsi fórumra az új gyártulajdonosok nem jöttek el, így a fórum tárgyalóképtelen lett, mert nélkülük semmiféle kompromisszum nem jöhet létre. Ez egyébként jellemzõ a külföldi tulajdonosokra, akik már 1997-ben a tárgyalásokat szándékosan elodázták, alapvetõ kérdésekben érdemi tárgyalásokra sem voltak hajlandók. Az úgynevezett privatizáció során a kormányzat nem rögzítette a termelõk érdekeit szolgáló feltételeket, eltûrte, hogy az új tulajdonosok csak saját gazdasági érdekeikre legyenek tekintettel.

A Független Kisgazdapárt elítéli ezt a magatartást és hibásnak tartja; ezzel kapcsolatos álláspontunknak a tisztelt Házban többször is hangot adtunk. Ezért elengedhetetlennek tartjuk, hogy a kormány - pozíciójánál fogva - szólítsa fel az új tulajdonosokat, hogy a szerzõdéskötések során a termelõk méltányos gazdasági érdekeit is vegyék figyelembe. Álláspontunk szerint jogállamiságunk következményeként a jogalkotás keretében a cukorrépa termelését és értékesítését, annak módozatait és feltételeit jogszabályban kell rendezni.

(19.50)

Jogszabály hiányában a gyárakra lebontott cukormennyiség, a cukorpiac egészét rendezetlen viszonyok jellemzik. Jogszabály hiányában a termelõk az új tulajdonosok elképzeléseinek vannak kiszolgáltatva. Minden érintett és illetékes kormányzati szakértõ tudja, hogy az érvényben lévõ jogszabály, a megállapítható cukorrépa-irányár valósággal semmit nem kötelez, szinte korlátlan az attól eltérõ lehetõség. Az ebbõl származó kár és veszteség a répatermesztõk egyébként is súlyos kárait növeli.

Tisztelt Ház! Úgy tûnik, a nagyfokú átszervezésnek vagyunk szenvedõ alanyai. Kikkel egyeztek meg, hogy bezárják a gyáraikat? Kikkel egyeztek meg a cukorimport fokozásában? Sor kerülhet ugyanis arra, hogy a nagy múltú, európai hírû magyar cukorgyárakat bezárják. Mi történik az elbocsátott cukoripari szakemberekkel? Mi lesz a sorsuk azoknak a termelõknek, akik élethivatás-szerûen évtizedek óta cukorrépát termeltek?

Mint dunántúli képviselõ a választóimtól kapott adatokkal alátámasztott tájékoztatásaimból látom a napokban megkezdõdõ szerzõdések során felszínre került problémákat. A dél-dunántúli termelõk a Cukorrépa-termelõk Országos Szövetségének segítségével ugyan igyekeznek számukra is elfogadható árakat kialkudni, és tiltakoznak az ellen, hogy a Kapos Cukor Rt. felvásárlói ár konkrét megjelölése nélkül biankó szerzõdések megkötésére akarja Kket rábírni.

Úgy gondolom, megoldást hozhatna, ha a szerzõdéseket az Európai Unióban szokásos gyakorlat szerint kötnék meg és a cukorrépát levennék az exportengedélyhez kötött termények listájáról. A gazdaságok, magántermelõk szabadon adhatnák el külföldön is terményeiket. Nemcsak Somogy megyében, de a Fejér és Tolna megyei cukorrépatermesztõk egy részének is új felvevõpiacot kell keresni. Mivel a cukoripar (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) átalakítása során a Magyar Cukor Részvénytársasághoz tartozó ercsi gyárban tavaly decemberben a termelés már megszûnt, az ácsi, illetve a kaposvári cukorgyárral próbálnak szerzõdést kötni. A cukorrépatermelés és a cukorgyártás területén a vázolt bizonytalanságokat fel kell számolni, és meg kell teremteni a cukorrépa-termesztõk lét- és gazdasági biztonságát.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Dögei Imre tapsol.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap