Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! A Független Kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportja súlyos aggodalommal tekint az ország elõtt álló hónapokra, hiszen, ha a Ház befejezi március 16-án a mûködését, rendkívül könnyen alkotmányos válsághelyzet alakulhat ki Magyarországon. (Derültség.) Gondoljanak csak arra, hogy önmagában az a tény, hogy egyes bizottságoknak tovább kellene dolgozniuk, mint a Ház plenáris ülésének... - az európai integrációs bizottságnál konkrétan felmerült ez a kérdés, hiszen március 31-én kezdõdnek meg a csatlakozási tárgyalások az Európai Unióval, a parlament ellenõrzési joga ugyanakkor gyakorlatilag március 16-án megszûnne. De más bizottságoknál is hasonló a helyzet - akár a honvédelmi, akár a külügyi bizottság munkájára utalhatnék ebben a körben. Tehát az Országgyûlés ellenõrzési joga túl hosszú idõre szûnne meg a Független Kisgazdapárt megítélése szerint.

Tragédia az országban az óriási munkanélküliség; ne tegyék magukat az országgyûlési képviselõk is munkanélkülivé! Dolgozzunk, igen tisztelt képviselõtársaim, legalább április végéig (Közbeszólások: Május végéig! - Derültség.), és akkor nem lesz egy olyan kiesõ idõszak a Ház életében, amely az ország helyzetének romlását illetõen nagy aggodalomra adott okot a Kisgazdapártnak, de a Kisgazdapárt szimpatizánsainak is. Hadd utaljak arra, hogy ha a Ház beszünteti a tevékenységét, megszûnik az ellenõrzés a médiák felett. (Zaj.) Úgy gondolom, a médiák eddig is rendkívül torz módon közvetítették az országban történt eseményeket, de hadd hivatkozzam arra, hogy a kormány a közbiztonság javítása tekintetében is most jelentett be különbözõ határidõket, hogy mennyi határidõt ad a belügyminiszter úrnak a jelentéstételre, mennyi idõt ad a határõrségnek.

Vajon a miniszterelnök úr mikor és hol fog tudni beszámolni arról, hogy a határidõk alatt milyen jelentéseket tettek neki akár a belügyminiszter úr, akár a határõrség? Egyértelmû tehát, hogy az Országgyûlés ellenõrzési jogkörének megszûnése komoly károkat okozhat az országnak. Gondoljanak arra, kérem, hogy ha tovább dolgoznánk, akkor a miniszterelnök úrtól hetente meg lehetne kérdezni, hogy tett-e már valamit a 800 ezer lakás bérlõjének, 2,5 millió magyar állampolgár sorsának javítása érdekében; tett-e valamit a 650 ezer távfûtéses lakásban lakó, mintegy 2 millió 300 ezer magyar állampolgár ügyében; tett-e valamit a 80 ezer, OTP- lakásban lakók védelme érdekében, és lehetne folytatni a sort a 200 ezer hajléktalannal és sok mindenki mással. De úgy gondolom, Bõs-Nagymaros kérdésköre sem engedi meg, hogy a Ház ne ülésezzen állandóan, hiszen a miniszterelnök úrnál 100 milliárdos tételekben történõ kötelezettségvállalás nem számít ritkaságnak. De miért alakult meg a Xénia-bizottság (Közbeszólások: Még nem alakult meg.) az MSZP-frakció, illetve -képviselet vizsgálatára abban a körben, amelyet a vizsgálóbizottságnak fel kellene derítenie?!

És azt hiszem, helyes lenne végül feltenni a kérdést a miniszterelnök úrnak: nem arról van-e itt szó ténylegesen, amikor be akarja szüntetni a plenáris ülést, hogy meg akar szabadulni a koalíciós partnerétõl, az SZDSZ-tõl (Derültség.), és ilyen sunyi módon teszi ezt, hogy az Országgyûlésnek ne legyen (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) ellenõrzési joga. Dolgozzunk tovább, képviselõtársaim (Közbeszólások: Hát, dolgozzál! - Zaj.), és akkor meg tudjuk akadályozni az ilyen visszásságokat!

Köszönöm a türelmüket. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban. - Zaj a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap