Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt héten a hétfõi ülésnapon a tisztelt Ház vitát folytatott a közbiztonság helyzetérõl. Ebben a vitában Kuncze Gábor a következõket mondta: "Választások idején hiszek a kampányban. De munka idején a kampánymegoldásokban soha nem hiszek, és ilyenekhez most sem adom a nevem.".

Megnyugtató volt számomra hallani ezt, és különösen megnyugtató volt az, hogy a parlament mindkét oldala, kormánypárti és ellenzéki képviselõk egyaránt tetszéssel, tapssal fogadták ezt a bejelentést. Ez arra enged következtetni, hogy a képviselõk nem kívánják kampánytémává tenni a közbiztonságot, és ez kétségtelenül megnyugtató, mert azt hiszem, semmi nem ártana annyira ennek az ügynek, mint ha a kampány része lenne.

Azóta sok minden történt, tisztelt képviselõtársaim, Kuncze Gábor részletes közbiztonsági csomagot nyújtott be a kormányhoz. A kormány elsõ olvasatban foglalkozott ezzel a csomaggal. Tudnunk kell azt, hogy ha a közbiztonságot kiemelt feladatnak, elsõ számú prioritásnak tekintjük, akkor annak költségvonzatai vannak. Források, eszközök nélkül nem lehet hatékonyan növelni az ország közbiztonságát. Ezt mindkét koalíciós párt jól megértette. Mi örömmel üdvözöljük az MSZP választmányának azt az nyilatkozatát, amely ebben a kérdésben támogatja a további források átcsoportosítását.

Engedjék meg, hogy néhány adattal rámutassak a források szükségességére. Ha azt akarjuk, hogy a rendõrök valóban az utcán legyenek, és az engedélyezett túlórakeretüknek megfelelõen vegyenek részt a közbiztonság biztosításában - tehát az évi 450 órás túlórakeretet biztosítani tudják -, akkor bizony 2,2 milliárd pluszköltséget kell biztosítanunk számukra. Ha azt akarjuk, hogy a rendõrautók havonta háromezer kilométert járõrözhessenek - ami egy átlagos elvárás, nem is különösen sok -, akkor ahhoz további 1,4 milliárd forintot kell hozzárendelni. Ha azt akarjuk, hogy a rendõrség kommunikációs és információs eszközök tekintetében is fölvehesse a versenyt az egyre fejlettebb alvilággal, akkor újabb 800 millióra, egymilliárd forintra van szükség. És persze a sor még folytatható, én csak néhány fontos elemre szerettem volna felhívni a tisztelt Ház figyelmét.

Mert nem elég rendõrért kiáltani, az is kell, hogy a rendõri állások be legyenek töltve! Nem elég rendõrért kiáltani, az is kell, hogy a rendõrök rendelkezzenek jármûvekkel, amelyekkel a kiáltás után a helyszínre tudnak érkezni. Nem elég jármûvekkel rendelkezniük, hanem rendelkezniük kell benzinnel is, illetve az arra vonatkozó költségvetési kerettel, tisztelt képviselõtársaim. Ezért tartjuk kiemelten fontosnak, hogy még ebben a ciklusban a legsürgetõbb gondokra közösen megtaláljuk a megoldást. Nem kampánytól függõen kívánjuk ezt, hanem azért, mert az ország népe és az ország felelõs politikai erõi mind ezt akarják.

A látszatmegoldások bizonyára nem mûködnek. Sok bizottság foglalkozott már eddig is a közbiztonság helyzetével, és úgy tûnik, hogy újabb bizottságok is jönnek létre. Sok megbízott és fõmegbízott van, új hatáskörök is születnek, keletkeznek megkettõzõdések, intézményi zavarok, de mindezek kevéssé segítenek a közbiztonság problémájának megoldásában. Inkább csak szétzilálják az amúgy is számos gonddal küszködõ bûnüldözést; hiszen tisztelt képviselõtársaim, ma már lassan a bizottságokban többet üléseznek és "ülnek" a szakértõk, mint amennyit az általuk üldözendõ bûnözõk töltenek a börtönökben. Nem ezek számának szaporítására van szükség, hanem arra, hogy egyértelmû megoldások legyenek; szûrjük ki a zavarokat, az átfedéseket a bûnüldözés területén. Ezért a szabaddemokraták támogatják a belügyminisztert, aki ezen a téren is rendet és biztonságot kíván teremteni.

Tisztelt Képviselõtársaim! Megkerestem frakcióvezetõ-társaimat az elmúlt héten egy levéllel, amelyben tájékoztattam õket annak a csomagnak az elemeirõl, amelyeket a szabaddemokrata parlamenti frakció fogadott el. Szeretném megragadni az alkalmat arra, hogy tájékoztassam önöket: a legfontosabb módosító indítványok elkészültek, ezeket a mai napon benyújtjuk. Ezek a módosító indítványok még most, ebben a ciklusban is elfogadhatók, és ebben a ciklusban is erõsíthetik az állampolgárok biztonságát, hozzájárulhatnak ahhoz, hogy nagyobb kockázatot jelentsenek a bûnözõk számára, és nagyobb védelmet a védtelen állampolgárok számára.

Kérem a tisztelt frakcióvezetõket és ezen keresztül valamennyi képviselõtársukat, hogy támogassák ezeknek a módosító javaslatoknak még ebben a ciklusban történõ elfogadását. Köszönöm. (Taps az SZDSZ padsoraiban, szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap