Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! Tisztelt Alkotmánybíróság! Sajnos, késve értem ide, pontosan azért, mert ezekben a percekben fejeztük be az alkotmánybírákat jelölõ bizottság ülését, és nagyon sajnálom, hogy nem hallottam Bauer képviselõ úr felszólalását, illetõleg annak csak egy részét hallottam.

Képviselõ úr azt mondta, hogy nem érzi alkotmányosnak, és minõsítése szerint nem is alkotmányos az alkotmánybírák mandátumának meghosszabbítása 9-rõl 12 évre. Ez az alkotmányosság lassan olyan lesz a parlament életében, mint a görög mondákban a visszatérõ jelzõ. Valakinek nem tetszik valami egy törvényjavaslat kapcsán, és az elsõ bélyeg, amivel ezt a nemtetszését kinyilvánítja, az az, hogy ez nem alkotmányos. Nem tudom, hogy az alkotmány hányadik szakasza az, amelyre hivatkozással lehetne ezt állítani, hogy ez a meghosszabbítás nem alkotmányos. A magyar közjognak megfelel egyébként, és a magyar közjogtól nem idegen ez a meghosszabbítás.

Tisztelt Képviselõtársaim! Az a képviselõcsoport a parlamentben, amelyik leginkább jogetikai szempontból kifogásolja a mandátum meghosszabbítását, korábban nem volt ilyen igényes egyéb kérdésekben. Itt csak két példát szeretnék a képviselõ úr figyelmébe ajánlani. Az egyik az az alkotmánymódosítás, amivel az önkormányzatok polgármestereinek és önkormányzati képviselõinek mandátumát megrövidítették. Hangsúlyozom még egyszer: ha valami a jogrendben vagy a jogetikában, jogbiztonságban kifogásolható lenne, akkor az nyilván az, amikor a nép által megválasztott képviselõk mandátumát az Országgyûlés megrövidíti. Ezt önök akkor nem hogy nem kifogásolták, hanem megszavazták ezt az alkotmánymódosítást. Ugyanez vonatkozik arra, ami 1994 õszén az elsõ nagyobb horderejû törvénymódosításuk volt a kormánypártoknak, mégpedig az akkor az Országgyûlésbe került országgyûlési képviselõk összeférhetetlenségét szüntették meg, és az önök javaslatai alapján azok a képviselõk, akik azzal a feltétellel ülhettek be az Országgyûlésbe... (Az elnök csenget.) - Nem kétperceset kértem.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap