Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Frakcióvezetõ Úr! Azt gondolom, egyetlenegy kulcsmondatot mondott ki a frakcióvezetõ úr, amiben teljesen közös platformon vagyunk, és feltehetõen a holnapi vitanap is errõl fog szólni: meg akarjuk oldani a problémát.

Azt gondolom, képviselõ úr is visszaemlékszik arra, hogy megvannak ennek már a garanciális szabályai is, hiszen együtt alkottuk meg 1995-ben azt a környezetvédelmi törvényt, amely már Magyarországon is törvényi szintre emelte a környezeti hatásvizsgálatokról szóló szabályozást. S azt gondolom, azok a múltbéli történések, amelyekre csak visszautalnék - hiszen 1980 óta van a hatásterületrõl megfigyelési adatunk -: 1992 óta folyamatos monitoringrendszerrel figyeljük a térséget, és abban már történt elõrelépés, hiszen 1985-ig visszamenõleg mindkét fél egymás számára rendelkezésre bocsátja azokat a mérési, megfigyelési adatokat, amelyek a jövõre vonatkozóan is rendkívül tanulságosak és hatásosak lehetnek.

Az, amit teszünk, nem álca. Ön is elismerte azt, hogy szükséges egy elvi megállapodás, egy keretmegállapodás ahhoz, hogy tudjuk, a hatásvizsgálatot, a hatástanulmányt mihez készíttetjük el. Úgy gondolom, ennek alapján kerülhet sor a környezeti hatásvizsgálatok, a részletes környezeti hatástanulmány elkészítésére, s természetesen mellette szükséges egy folyamatos, közösen végzett monitoringrendszer üzemeltetése, amelyben mindkét fél részérõl megvan az akarat.

Egyetértünk abban is frakcióvezetõ úrral, hogy a szigetközi ökológiai értékek megóvása fontos feladat számunkra, és azt gondolom, pontosan ennek vannak meg éppen abban a garanciális szabályai, hogy Magyarországnak és Szlovákiának is megvannak a hatásvizsgálatokra vonatkozó szabályai, amelyeket közösen fogunk tudni érvényesíteni.

Még egy dologról szólnék, ami feltehetõen elkerülte az önök figyelmét. Vannak nemzetközi megállapodások is, amelyeket ennek a keretében be kell tartanunk. Csak utalnék az 1991-es espoói egyezményre, amely a határon át terjedõ környezeti hatásokkal kapcsolatos együttmûködést rögzíti, vagy szólnék arról a Duna védelmére és fenntartható használatára irányuló együttmûködésrõl szóló szófiai konvencióról, amely szintén betartásra kerül, és akkor nem sorolnám tovább a ramsari egyezményt, vagy akár a helsinki egyezményt, hiszen akkor, amikor a keretekrõl és az elvi alapokról gondolkodunk, nekünk ezeket is be kell tartanunk.

Felhívnám arra tisztelt képviselõtársaim figyelmét, hogy a hágai ítélet három fontos dolgot tartalmaz; részben azt, hogy az államközi szerzõdés uralja a felek közötti viszonyt - azt hiszem, ebben nincs vita közöttünk. Az eredeti szerzõdés szolgálja a hajózhatóság, árvízvédelmi, jégszabályozási természeti környezet megóvását, amelyben nincs abszolút elsõbbsége egyiknek sem, s a feleket megegyezésre szólította fel; természetesen a ma meglévõ nemzetközi és hazai korszerû környezetvédelmi elõírások alapján.

Egy dologra felhívnám tisztelt képviselõtársaim figyelmét: 1977- ben, amikor a szerzõdés köttetett, Magyarországon egy olyan környezetvédelmi törvény volt érvényben, amely 1976-ban került megalkotásra, amely a maga nemében elsõ volt, de nem tartalmazott semmi, a megelõzés elvére vonatkozó és a környezeti hatások vizsgálatára vonatkozó elõírást.

1997-ben, a hágai döntés idején, érvényben volt és hatályban volt Magyarországon az 1995-ös környezetvédelmi törvény, amely már részleteiben tartalmazza a környezeti hatásvizsgálatokat, az elõzetes környezeti hatástanulmányok készítésére vonatkozó szabályokat.

Megismétlem, egyetlen feladatunk van: meg akarjuk oldani a problémát - ezt képviselõ úr mondta, s azt hiszem, a kormánydelegáció is végig a mûködése alatt, hiszen csak utalnék arra, hogy a környezetvédelmi munkacsoportja három hónap alatt kilenc ülést tartott. Azt hiszem, feladatunk az, hogy megoldjuk ezt a problémát, és természetesen úgy oldjuk meg ezt a problémát, hogy a környezeti, természeti értékeink a meglévõ szabályaink alapján ne sérüljenek. Ezt kell tennünk.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap