Kiss Péter Tartalom Elõzõ Következõ

KISS PÉTER munkaügyi miniszter, a napirendi pont elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Ház elõtt lévõ rendkívül rövid törvényjavaslat kiemelkedõ jelentõségû a nemzetközi munkajogi elõírások érvényesülése szempontjából. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, az ILO 138. számú egyezménye, amelynek megerõsítésérõl szintén most kell döntenie az Országgyûlésnek, a foglalkoztatás alsó korhatára, valamint általában a fiatalkorúak foglalkoztatása tekintetében számos védelmi intézkedést tartalmaz. Ennek az egyezménynek a megerõsítésével teljessé válik a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet alapelvet rögzítõ egyezményeinek magyarországi átvétele.

A hatályos hazai munkajogi rendelkezések az egyezmény tartalmának alapvetõen megfelelnek, különösen a munka törvénykönyve tavaly júliusi módosítását követõen, amikor is a foglalkoztatás alsó korhatárát és a munkaviszony keretében foglalkoztatott fiatalok munkajogi védelmét illetõen az összhang teljessé vált.

A törvényjavaslat - egyezménnyel, valamint a 94/33. számú Európa tanácsi irányelvvel összhangban - a fiatalkorúak alkalmazására és foglalkoztatására vonatkozó munkajogi védelmet kiterjeszti a fiatalkorúaknak a munkaviszonyon kívüli munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyok keretei között történõ foglalkoztatására is.

Ezt a hazai körülmények is indokolják. Magyarországra ugyan nem jellemzõ a gyermekmunka, de ha mégis elõfordul, akkor az többnyire nem munkaviszony keretében történik. A munkajogi védelem kiterjesztése hozzájárul e gyakorlat megszüntetéséhez is. Önálló törvényi szabályozás szükséges, hiszen éppen a szakanyag tartalma miatt, éppen azért, mert munkaviszonyon kívüli munkavégzésre irányuló jogviszonyokról szól, nem helyezhetõ el a munka törvénykönyvében, továbbá nem illeszkedik a polgári törvénykönyv szabályozásába sem. Nyilvánvaló, hogy az általános munkajogi védelem kiterjesztése többek között akkor lehet hatékony, ha megfelelõ ellenõrzésben részesül. Ezért a törvény hatálybalépésével egyidejûleg módosítjuk a munkaügyi ellenõrzésrõl szóló törvényt is, amelynek értelmében lehetõség lesz a fiatalkorúak alkalmazását, foglalkoztatását védõ szabályok megvalósulásának ellenõrzésére is, bármely munkavégzésre irányuló jogviszony esetén is.

(9.20)

Tisztelt Országgyûlés! Az elmondottakra való tekintettel kérem a tisztelt Házat, hogy a fiatalkorú munkavállalók munkajogi védelmére vonatkozó szabályok kiterjesztésérõl szóló törvényjavaslatot elfogadni szíveskedjenek.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap