Filló Pál Tartalom Elõzõ Következõ

FILLÓ PÁL (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Igen tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársaim! Meg kell mondanom, hogy hallgatva az eddigi hozzászólásokat, különösen az elõttem szóló Mádi képviselõ úr hozzászólását, idõnként olyan érzésem támadt, mintha legalábbis a munka törvénykönyvének egy nagy, átfogó módosításáról lenne szó, amelyet a munkanélküliektõl kezdve, a foglalkoztatottak számának és a különbözõ nemzetközi összehasonlítások figyelembevételével kellene megvitatnunk. De most nem errõl van szó, kedves képviselõtársaim! A törvénytervezet, amelynek a vitáját most folytatjuk, egy nagyon fontos, de lényegesen szûkebb területtel foglalkozik: a fiatalkorú munkavállalók munkajogi védelmérõl szóló módosítást tárgyalja most a tisztelt Ház.

Szeretném leszögezni, hogy a Magyar Szocialista Párt parlamenti frakciója, mint ahogy az elmúlt idõszakban, most is minden olyan módosítást támogat, amely növeli a munkások, a munkában lévõ emberek, embercsoportok védelmét. Ilyen módosításai voltak a munka törvénykönyvének 1995-ben, valamint '97-ben is, amikor több olyan új elem került be a szabályok körébe, amelyek a munkavállalók meghatározott csoportjainak fokozottabb védelmét szolgálták. Ezek sorába tartozott a tavalyi módosítás, amelynek nyomán a foglalkoztatás alsó korhatárát egy évvel megemeltük, s ennek következményeképpen a hazai szabályozás mind a 138. számú ILO- egyezménynek, mind pedig az 1994 júniusában elfogadott 94/33. számú Európa tanácsi irányelv követelményeinek is megfelel.

Kedves Képviselõtársaim! A hatályos szabályozás értelmében a védelem azokra a fiatalkorúakra terjed ki, akiket munkaviszony keretében foglalkoztattak. Mivel a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet a "bármely olyan alkalmazás vagy munka" megfogalmazást használja, ez szükségessé teszi a foglalkoztatás alsó korhatárának, valamint a fiatalkorúak munkajogi védelmének kiterjesztését a munkaviszonyon kívüli bármely munkavégzésre irányuló jogviszonyra.

Tisztelt Ház! Minden törvény annyit ér, amennyit be tudunk belõle tartatni. Úgy gondolom, ez teszi indokolttá, hogy a munka törvénykönyvével együttesen módosítsuk a munkaügyi ellenõrzésrõl szóló törvényt abból a célból, hogy az érdemi szabályok érvényesülése is teljes körû legyen. Annak ellenére, hogy hazánkban a gyermekmunka, illetve a fiatalkorúak foglalkoztatása hála istennek nem tekinthetõ általánosnak, a védelem kiterjesztését, az esetleges visszaélések elkerülése érdekében feltétlenül hasznosnak ítélem meg. Ezért tartom indokoltnak a kivételek szûkítését is.

Tisztelt Képviselõtársaim! Itt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a nyári iskolai szünetben végzett munkavégzésre szabályozott és szervezett keretek között természetesen továbbra is lehetõség lesz.

Tisztelt Ház! A Magyar Szocialista Párt parlamenti frakciója nevében kérem, hogy a Ház a fiatalkorú munkavállalók munkajogi védelmére vonatkozó szabályok kiterjesztésérõl szóló törvényjavaslatot fogadja el. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap