Veér Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

VEÉR MIKLÓS (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyûlés! Elnök Úr! Képviselõtársaim! Egy megjegyzéssel kezdem, mert meg kell köszönnöm a házbizottságnak azt, hogy nem az esti, nem az éjszakai órákban, hanem most, nappal folytathatjuk azt a vitát, amely igenis nagyon hasznosan a foglalkoztatással kapcsolatos törvényjavaslat jobbá tételét szolgálja.

A fiatalkorú munkavállalók munkajogi védelmére vonatkozó szabályok kiterjesztésérõl szóló, most vitatott törvényjavaslat jól illeszkedik az elmúlt idõszak, az 1994-98-as parlamenti ciklus munkaügyi törvényalkotásának rendszerébe. Azért hangsúlyoztam a "rendszerét", mert Gyõriványi képviselõtársammal ellentétben szerintem ebben a ciklusban - és hangsúlyozom, az eddigi törvényjavaslatokra vonatkozóan - ez a fajta törvényalkotás igenis átgondolt, jól elõkészített volt, és rendszerszemléletû gondolkodást tapasztaltam. Hasonlóan nem tudok egyetérteni Gyõriványi képviselõtársamnak a családi vállalkozással és a szakképzéssel kapcsolatos észrevételeivel sem, hiszen a munkaviszonnyal és a munkavállalással kapcsolatos egyéb jogviszonyok keretei között kell errõl az ügyrõl beszélgetnünk. Nem keverhetõk össze, és éppen a rendszerszemlélete miatt nem is keverhetõ össze az ottani, foglalkoztatásnak minõsíthetõ - jogilag nem - ügyekkel.

A munkavállalói kiszolgáltatottság csökkentését szolgálja ez a törvényjavaslat is, hiszen az eddigi törvényalkotásunkban fõleg ez volt a jellemzõ, tehát a munkavállalói kiszolgáltatottság csökkentése, és az európai uniós munkaügyi jogharmonizációs elképzeléseink szolgálata. Az eddigi, a '95-97-es, a munka törvénykönyvével kapcsolatos módosítások sorából Filló képviselõtársamhoz hasonlóan én is megemlítek néhányat. Én nagyon fontosnak ítélem azt, hogy munkaszerzõdést minden esetben írásba kell foglalni. A fizetés nélküli szabadságról visszatérõk bérezése szinten tartásának egyfajta garanciája is ezt szolgálja, de kiemelem a terhes nõket, a gyermeküket nevelõket a gyermek hároméves koráig megilletõ munkaügyi védelmet, a munkáltató személyében bekövetkezett változással, a csoportos létszámcsökkentéssel kapcsolatos elõírások kedvezõ változását, a munkavállalói érdekképviseletek erõsítését; és itt nemcsak a szervezeti, hanem a tartalmi változást is kiemelem.

A fiatalkorúak munkajogi védelmének kiterjesztését 1998. június 1-jétõl, az iskolai szünet kezdetétõl tervezi a törvényjavaslat bevezetni, éppen azért, hogy a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyok keretei között - például a szünidei foglalkoztatás, a szünidõben végzett munka - is biztosított legyen a munkaügyi védelem, tehát várhatóan csökkenthetõ lesz a fiatalkorú munkavállalók kiszolgáltatottsága is.

Nem kívánok az elõttem felszólalók gondolataival tovább foglalkozni, és nem akarok ismétlésekbe sem bocsátkozni, de azt kiemelem, hogy lépésrõl lépésre át kell vennünk az Európai Unió munkaügyi szabályait és gyakorlatát. A miniszter úr is említette, hogy a foglalkoztatás alsó korhatárával kapcsolatos alapvetõ szabályozást a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 138. számú egyezménye tartalmazza, amelyet várhatóan ma délután, a szavazás során határozatunkkal meg is fogunk erõsíteni.

Tisztelt Országgyûlés! Az elmondottak alapján kérem, hogy az eddigi munkaügyi törvényalkotásunk gyakorlatához hasonlóan ezt a törvényjavaslatot is fogadjuk el. Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap