Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont elõadója: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A tûz elleni védekezésrõl, a mûszaki mentésrõl és a tûzoltóságról szóló, 1996 májusában kihirdetett törvény - az elmúlt idõszakot figyelembe véve bizton állíthatjuk - beváltotta a hozzá fûzött reményeket, a tûzoltóság mûködését jelentõsen javította, jobb körülmények közé kerültek a tûzoltóságok, és ezáltal javult az ország tûzbiztonsága.

A törvény adta felhatalmazás alapján kiadott kormány- és BM- rendeletek a terület teljes joganyagának megújulását, korszerûsítését eredményezték. Az önkormányzatok döntõ többsége a tûzvédelem és a tûzoltóság fenntartásával kapcsolatos feladatait magas szinten látja el. Ez év január 1-jétõl 30 önkéntes tûzoltóság kapott úgynevezett önálló mûködési területet. A hivatásos tûzoltóságoknál korábban tapasztalt elbizonytalanodás megszûnt, munkájuk színvonala javult. Feltehetjük a kérdést, akkor miért kell mégis módosítani ezt a nem oly rég megalkotott törvényt.

Tisztelt Képviselõtársaim! A törvény 44. §-át és a 47. § (6) bekezdés a) pontjának kapcsolódó részét szabályozástechnikai hiányosságok miatt az Alkotmánybíróság megsemmisítette, így nem érvényesülhetett az a jogalkotói szándék, hogy a tûzoltóság technikai fejlesztésébe a biztosítók bevonásra kerüljenek. Szeretném hangsúlyozni, hogy az Alkotmánybíróság határozatában nem az elvet tartotta alkotmányellenesnek, nem azt az elvet kifogásolta, hogy a biztosító járuljon hozzá a tûzoltóság fejlesztéséhez, hanem a szabályozási megoldást találta hiányosnak.

Az Alkotmánybíróság határozatában azt kifogásolta, hogy a törvény nem állapított meg a biztosító számára fizetési kötelezettséget, nem határozta meg a fizetés jogalapját, jogcímét, és nem tartalmazta az érintett biztosítási ágazatok körét. Feladatunk tehát az, hogy ezt a hiányosságot pótoljuk.

Szeretném még tájékoztatni képviselõtársaimat arról is, hogy számos országban jelenleg is követelmény, hazánkban pedig a második világháború elõtt törvény írta elõ, hogy a biztosítók bevételük meghatározott részével járuljanak hozzá a tûzoltóság technikai fejlesztéséhez. Ezt a jogi szabályozást és e szabályozás következtében ezt a gyakorlatot kívánjuk feléleszteni, ezt kívánjuk újra bevezetni. A biztosítók és a biztosítottak is egyértelmûen érdekeltek ugyanis abban, hogy a tûzoltóságok hatékonyabb beavatkozásával csökkenjen a tûzkár, a korszerûbb eszközökkel gyorsabban és kevesebb járulékos kár okozásával történjék meg a tûzoltás, a mûszaki mentés.

Tisztelt Képviselõtársaim! Ezen indokok alapján kérem önöket, hogy fogadják el ezt a törvénymódosítást. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap