Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõ Úr! Ön már szinte kötõszóként használta a dilettantizmus szót a kormánnyal kapcsolatban. Én sokkal finomabb leszek, csupán annyit mondok, hogy önnek halvány gõze nincsen a tûzoltóság helyzetérõl, alapvetõ ismeretekkel nem rendelkezik arról, hogy az elmúlt 3-3,5 évben milyen jogalkotói munka folyt ebben a Házban - pedig itt ült. Azt hiszem, talán egy képviselõtõl elvárható lenne, hogy mielõtt felszólal, legalább alapvetõ ismeretekre szert tegyen.

Tisztelt Képviselõ Úr! Valóban, a tûzoltóság mostohagyermek volt, de nem az elmúlt három évben, hanem az azt megelõzõ évtizedeken keresztül, akár még a korábbi kormányzatnál is, amikor nem tették át az önkormányzatokhoz a tûzoltóságot, amiért én - még mint ellenzéki képviselõ - interpelláltam, hogy tisztelt képviselõ úr emlékezetét egy kicsit felelevenítsem. Mi ezt véghez vittük. Az önkormányzatok biztosan sokkal, de sokkal jobb gazdái a tûzoltóságnak, mint amilyen a központi kormányzat, ezt az elmúlt év már bebizonyította.

Egyébként még néhány eredményrõl tájékoztatnám. Elõször is, amikor mi átvettük ezt a tárcát, akkor a tûzoltók fizetése, a fizetésemelése nullán állt, azóta - szeretném hangsúlyozni, természetesen relatíve és nem megelégedve az elmúlt évek eredményeivel - relatíve mégiscsak elég komoly fizetésemelésben részesültek. Ha most az 1998. évi költségvetést figyelemmel kísérte volna, akkor láthatta volna, hogy míg a közalkalmazottaknál 16 százalékos fizetésemelés került elõirányzásra, addig a tûzoltóságnál 20 százalék. Tehát nem mostohagyermekként viselkedünk a tûzoltóság irányában. Arra is szeretném felhívni a figyelmét, hogy 8,5 milliárd forint áll rendelkezésre a tûzoltóságnak 3 év alatt. Az elsõ összeg eredményeként megérkeztek az európai szintû fecskendõk, és ez az elkövetkezendõ két évben ebbõl a szempontból a tûzoltóságokat európai szintre fogja emelni.

(12.50)

Nagyon bízom benne, hogy az összes többi technikai felszerelésre is megfelelõ összeg áll rendelkezésre.

Ön azt mondta, hogy tûrhetetlen állapotok vannak, és hogy mit nem engednek meg. Én csak azt kérem, hogy most szavazzák meg ezt a törvénymódosítást, amivel hozzájárulnak ahhoz, hogy bizony minimum 1 milliárd forinttal jobb helyzetbe kerüljön a tûzoltóság, és ezt a technikai fejlesztésükre tudják fordítani. Azt mondta, hogy nem tudják, mire lenne szükség. Tisztelt képviselõ úr, beszélni kell a tûzoltókkal, õk tudják, és bízom benne, hogy nagyon rövid távon az õ szakmai kívánságaik megvalósulhatnak.

Köszönöm szépen. (Bauer Tamás tapsol.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap