Jauernik István Tartalom Elõzõ Következõ

JAUERNIK ISTVÁN (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Torgyán képviselõ úr igen sok kérdést érintett hozzászólásában. Nagyon sok dologgal vitatkozni szeretnék, de úgy gondolom, hogy attól a résztõl, amely a választási kampánynak része, most eltekinthetünk.

Néhány olyan kérdésrõl azonban hadd szóljak, amelyik konkrétan e törvényjavaslat vitájához tartozik. Torgyán képviselõ úr arra hivatkozott, hogy olyan törvényt hoztak, amely az Alkotmánybíróság kritikáját nem állta ki. Igen, úgy gondolom, hogy ezt el kell ismernünk, az Alkotmánybíróság jogos kritikája folytán bizonyos részeket megsemmisített. De ennek a törvénynek az elfogadásában a Kisgazdapárt képviselõi is részt vettek, megszavazták a kisgazdapárti képviselõk is.

Nagyon jól emlékszem, mert több mint fél évig tartott e törvényjavaslat vitája, egyetlenegy olyan kisgazdapárti módosító indítvány nem hangzott el, amely az Alkotmánybíróság által kifogásolt részt szerette volna jobbítani vagy pontosabbá tenni. Úgy gondolom, hogy ez hozzátartozik a kérdéshez. Nagyon remélem, hogy ezt most közösen meg tudjuk oldani a most benyújtott törvényjavaslat elfogadásával.

A másik: azt mondja Torgyán képviselõ úr, hogy nincs elképzelés. Úgy gondolom, hogy ezt határozottan vissza kell utasítani, a tûzoltóknak megvan pontosan az elképzelésük, hogy mire van szükségük. Fel lehet sorolni tételesen, hogy milyen eszközökre van szükségük, de az önkormányzati bizottság is tárgyalta ezt a kérdést, az önkormányzati bizottság albizottsága most tekintette át részletesen a tûzvédelmi törvény hatályosulását. Úgy gondolom, hogy nemcsak a tûzoltóság, hanem a parlament illetékes képviselõi is pontosan tudják, hogy mire van szükség, mi kell, és melyek azok a következõ feladatok, amelyeket el kell látni.

A harmadik kérdéskör: az 5-6 százalékról. Valakinek ezt meg kell fizetni. Ez óhatatlanul átkerül a biztosítóktól azokhoz, akik a biztosítási díjat fizetik. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.) Úgy gondolom, hogy itt olyan mértékben kell megegyeznünk, ami még elviselhetõ mérték - ez az 1 százalék.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap