Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Jubileumhoz érkeztünk, mert ez a harmadik eset, amikor elnök úr elnöklése alatt ez történik.

Szeretném elmondani, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Párt támogatja a tûz elleni védekezésrõl és a mûszaki mentésrõl szóló törvénymódosítást, annál is inkább, mert e törvények megjelenésében az önkormányzati és rendészeti bizottságban is a hivatásos és az önkéntes tûzoltóság élet- és munkakörülményeinek jobbulását látjuk.

Ezen túlmenõen kezdeményezzük, hogy további javításokat eszközöljön a kormány. Szeretnénk, ha a beígért 200 darab gépkocsifecskendõt megkapnák - amibõl megvalósult ez idáig 35 beszerzése -, hogy még ez év során javuljon a tûz elleni védekezés biztonsága.

Javasoljuk azt is - államtitkár úr beszélt a bizonytalanságról, amely a szolgálati törvénnyel összefüggõ körülményekbõl fakad -, hogy 1999. január 1-jétõl valóban kerüljön bevezetésre, és egy fokozatos átmenet biztosítsa, hogy a tûzoltók, akik a polgárok élet- és vagyonbiztonságáért dolgoznak, megfelelõ körülmények között legyenek. Így a biztosítási díjból befizetendõ összegeknek a belügyminiszter úr és a pénzügyminiszter úr közös rendeletében jó helyet és jó forrást talál ez a törvényi szabályozás.

Szeretném még kiegészíteni nem csak e törvényhez kapcsolódó javaslattal is az elmondottakat. Úgy tapasztalom, hogy ez az év nehezen indul tûzvédelmi szempontból. Javaslom államtitkár úrnak, hogy az FM-mel vegye fel a kapcsolatot (Dr. Világosi Gábor bólint.), és tûzgyújtási tilalom elrendelésében intézkedjenek, hiszen jelentõs károkat szenvedett már nemcsak a mezõgazdaság, hanem más terület is.

A Fidesz-Magyar Polgári Párt támogatja ezt a törvényjavaslatot, és nemcsak technikainak tartja, hanem igen fontos elõrelépésnek. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap