Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Miután én a múlt héten adtam be ezt a kérdést, csak a múlt héten miniszterelnök úr halaszthatatlan közfeladatait látta el, ezért most ismét lehetõsége lesz önnek, hogy államtitkár úr helyett meg tudja magyarázni azokat az ellentmondásokat, amelyek ezen kormányzati intézkedés mögött azért megbújnak.

Egy távozó kormánytól, egy távozó miniszterelnöktõl joggal várhatja el a közvélemény, hogy illõ önmérsékletet tanúsítson. Az utolsó hónapokban nem szabad a költségvetés terhére kampányolni, miniszterelnök úr. A legolvasottabb napilapban jelent meg egy olvasói levél, amelyben nem én, hanem az olvasó írta, hogy önnek kampányfogása volt a 65 év felettiek utazási kedvezménye, mert az nem ingyenes, hanem a társadalom, illetõleg az önkormányzatok állják ennek a kampányfogásnak az árát.

Szakértõk szerint az a pénzügyminisztériumi intézkedés, hogy a Mol számára 40 százalékkal csökkentették a behozott kõolaj és földgáz statisztikai illetékét és vámkezelési díját, körülbelül 13- 15 milliárd forintnyi nyereséghez juttatja a Mol Rt.-t, azt a céget, amely egyébként 33 milliárdos nyereséggel zárta a tavalyi évet.

A fogyasztói árakra semmifajta kihatása nincs ennek a kormányzati intézkedésnek, ugyanis, amikor a milliárdos nagyságrendû német fûtõanyag-szállítás kapcsán kérdeztem az illetékes minisztert, hogy olcsóbb lesz-e emiatt a villamos energia ára, a miniszter azt válaszolta nekem: nem. A villamosenergia-tarifák csökkentését a német atomfûtõanyag- szállítás nem teszi lehetõvé. Igaz, hogy az nem a választások évében volt, miniszterelnök úr.

De szeretném megtudni: ettõl változik a kormány gazdasági álláspontja?(Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap