Ivanics István Tartalom Elõzõ Következõ

IVANICS ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Az M5-ös autópályát elkerülõ, a nemzetközi fuvarozásban részt vevõ kamionok változatlanul nagy környezeti terhelést jelentenek az autópálya mellett fekvõ településeknek, különösen Lajosmizse, Örkény, Alsónémedi esetében. Lajosmizse szimmetrikusan helyezkedik el az 50-es út tengelyén, a megnövekedett személyautó-forgalom és a belföldi szállítmányozás is az ismert nehézségeket okozza, ezért a nemzetközi fuvarozást nem kellene korlátozás nélkül erre az útszakaszra engedni. Tudomásom szerint az árufuvarozási engedélyek - más néven az útvonalengedélyek - kiadásánál ismert a nemzetközi gyakorlatban, hogy az autópályát határozzák meg országokon való áthaladási lehetõségként.

Kérdezem államtitkár urat:

Van-e valami akadálya annak, hogy az útvonalengedélyek kiadásánál az autópálya melletti túlterhelt települések igénybevétele tiltva legyen a külföldi kamionoknak?

Ha az engedélyekrõl országonként bilaterális egyezményekben kell megállapodni, próbáltak-e ilyen szándékot érvényesíteni?

Magyarországnak teljesíteni kell az euronormákat a kamionokra vonatkozóan, ha az Európai Közösség országaiba akar szállítmányozni. Hazánkban is vannak elõírások a gépjármûvek mûszaki állapotára vonatkozóan. Vajon mi betartatjuk-e ezeket a normákat a sûrûn lakott településeinken való áthaladást is figyelembe véve?

Egyáltalán megvannak-e a szükséges ellenõrzési feltételek a végrehajthatóságra?

Mindezeket figyelembe véve, államtitkár úr, milyen lehetõséget lát a hazánk forgalmas útjai mellett élõ lakosok védelmére?

Várom válaszát. (Szórványos taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap