Farkas Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FARKAS GABRIELLA (MDNP): Köszönöm, elnöknõ. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt hetekben a sajtóból értesülhettünk arról, hogy több megyében valamilyen címen díjat szednek a termelõktõl a megyei agrárkamarák keretében mûködõ gazdajegyzõk. Elsõsorban az õstermelõi igazolványok érvényesítésérõl van itt szó, ezt panaszolják az emberek. Én azonban azt is tudom, hogy a gazdajegyzõi hálózat rendkívül nehéz körülmények között, eltúlzott mennyiségû feladattal terhelve és nagyon-nagyon aluldotálva mûködik. Így van ez akkor is, ha a mindössze 540 gazdajegyzõre a költségvetés 800 millió forintot irányzott elõ. Ha jól számolom, akkor ez közterhekkel egy gazdajegyzõre vetítve 1 millió 481 ezer forint évente.

Azt tudni kell azonban, hogy éppen a költségkímélés miatt a gazdajegyzõk egy jelentõs részét vállalkozóként foglalkoztatják. Úgy tûnik, és sokan mondják ezt, hogy a pénz valahol megcsappan az úton, mire leér a megyei agrárkamarákhoz, és valami másra is fordítódik esetleg, mint a gazdajegyzõkre. Azért érzem ezt nagyon súlyos problémának, mert ez az eset is szembeállítja egymással az árutermelést nem vagy alig folytató kistermelõket és az agrárkamarákat, holott az lenne a kívánatos, hogy az agrárkamarák a termelõkkel, a termelõkért tevékenykedjenek, és a termelõk magukénak érezzék azt.

Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e mód arra, hogy a megyei agrárkamarák közvetlenül kapják a költségvetésbõl erre a célra egy megyére esõ összeget. Köszönöm szépen. (Taps az MDNP soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap