Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Parlament! Tisztelt Képviselõ Asszony! Nekem is vannak olyan információim, hogy egyes körzetekben az agrárkamara különféle jogcímeken pénzt szed a kamarai tagoktól. Szeretném jelezni, hogy nem csupán az a bizonyos összeg áll rendelkezésre, amit ön mondott - tehát a 800 millió forint -, hanem még ezenkívül 140 millió forintot a kincstáron keresztül is biztosítottunk a gazdajegyzõk mûködése számára, aminek egy nagyon lényeges eleme, hogy az állami feladatok ellátását ingyen és bérmentve kell nekik elvégezni. Ebbe beletartozik az õstermelõi igazolványok kezelése, kiadása. Jelenleg ezért nem kell fizetni. Sajnálatos módon sok még ezen a területen a félreértés, és én is szomorúan tapasztalom, hogy számtalan helyen megszegik ezeket az elõírásokat.

Nincs jogom feltételezni, hogy ez a bizonyos, majdnem 1 milliárdos összeg nem célszerûen kerül felhasználásra, de mindenképpen felhívja arra a figyelmet, hogy ez is egy olyan terület, ahol az ellenõrzést és a pénzek okszerû felhasználását úgy kell végezni, ahogy azt célszerû, ahogy azt a különféle törvények elõírják. Azt tudom megígérni önnek, hogy fokozottan fogjuk ellenõrizni ezeket a pénzeket, és lehetõleg a különféle közvetítõcsatornákat kiküszöbölve fogjuk a gazdajegyzõk számára eljuttatni.

Azt is szeretném elmondani, hogy a gazdajegyzõ-hálózat igen fontos és hasznos szerepet tölt be, az agrárkamarák kötelékében dolgoznak ezek az emberek. Hozzáteszem, hogy egy részük kiváló munkaerõ, vannak köztük gyengébbek is. Sajnálatos módon ilyen szakemberek képzése mostanában indult csak meg; nyilvánvalóan idõ kell ahhoz, hogy megfelelõ szakemberek és profik álljanak rendelkezésünkre. Azt hiszem, indokolt ennek a rétegnek a nagyobb megbecsülése, és a Földmûvelésügyi Minisztérium erre gondot fog fordítani a jövõben.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap