Pancza István Tartalom Elõzõ Következõ

PANCZA ISTVÁN (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Miniszter Asszony! Az önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 107. § (1) bekezdése rögzítette azoknak a vagyontárgyaknak a körét, amelyek az állam tulajdonából önkormányzati tulajdonba kerültek. E törvény c) pontja alapján a lakossági szükségleteket kielégítõ, a települések belterületi határain belül lévõ közmûvek építményei, a nyomvonalas berendezések, így a gázközmû berendezési tárgyai is az önkormányzat tulajdonát képezik.

A korábbi gázszolgáltató vállalatok részvénytársasággá való átalakulásának idõszakában a fentieknek megfelelõen az átalakulási nyomvonalleltárban szerepelniük kellett mindazoknak a vagyontárgyaknak, amelyek a megalakítandó részvénytársaság tulajdonának részét képezik. A fent hivatkozott törvény c) pontja alapján e vagyon egy része az önkormányzatok tulajdonában lévõ gázközmûvek berendezése, nyomvonalas vezeték. Az átalakulásra vonatkozó törvény szerint a gázszolgáltató részvénytársaság létrehozására nem kerülhetett volna sor.

A jogszabályok közötti diszharmónia következtében az 1995. évi LXX. törvény 1. § (5) bekezdése alapján az ÁPV Rt. a privatizációs eljárás során olyan önkormányzatoknak is adott át állami vagyont, amelyeknek nem volt gázközmûvagyonuk a gázszolgáltató részvénytársaságok létrehozásának idõszakában, tehát a vagyonukat nem szerepeltette az átalakulási vagyonleltárban.

Kérdezem miniszter asszonyt:

1. A gázszolgáltató részvénytársaságok létrehozásának idõszakában elkészített vagyonleltár tartalmazta-e az önkormányzati vagyont?

2. Alapítóként szerepeltek-e az önkormányzatok a részvénytársaságok megalakításában?

3. Van-e különbség a bel- és külterületi közmû tulajdonjogi helyzete között?

4. Részesültek-e az állam tulajdonából olyan önkormányzatok, amelyek vagyonában a gázszolgáltató társaság létrehozásakor nem szerepelt gázmûvagyon?

5. A gázközmûvek privatizációjával kapcsolatos jogsértések felderítése tárgyában történt-e intézkedés, és tervezik-e a jogellenesen kialakított tulajdoni helyzet rendezését?

Tisztelettel várom miniszter asszony válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap