Pallag László Tartalom Elõzõ Következõ

PALLAG LÁSZLÓ (FKGP): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! A gázszolgáltató vállalatok az átalakulási törvény rendelkezéseinek megfelelõen részvénytársaságokká alakultak át. Az 1990. évi LXV. törvény 107. § (1) bekezdés c) pontja és az 1995. évi LXX. törvény 1. § (2) bekezdés b) pontja alkalmazásával kapcsolatban jogértelmezési problémák merültek fel, amelyek következtében - szabálytalanul - nem készültek el az átalakulási vagyonleltárak. Az önkormányzatok mint tulajdonosok nem vettek részt alapítóként a részvénytársaságok létrehozásában. Eltérõen ítélték meg a bel- és külterületi gázközmûvek jogi helyzetét, és olyan önkormányzatok is részesedtek állami vagyonból, amelyeknek vagyonában a gázszolgáltató társaságok létrehozásakor nem volt gázközmûvagyon.

A jogszerûtlenségek feltárása céljából betekintési lehetõséget kértünk a bejegyzett Délalföldi Gázszolgáltató Rt. cégirataiba. A cégiratok között átalakulási vagyonleltár nem volt - hangsúlyozom: nem volt átalakulási vagyonleltár -, ezért írásban kértük a Csongrád Megyei Bíróságot mint cégbíróságot, szíveskedjék írásban megerõsíteni azt a tényt, hogy a cégiratok között átalakulási vagyonleltár nem található. Az országgyûlési képviselõkrõl szóló 1990. évi L. törvény 9. § (1) bekezdése alapján állami szervek kötelesek az országgyûlési képviselõket megbízatásuk ellátásában támogatni s részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni. Ennek ellenére a Csongrád Megyei Bíróság mint cégbíróság a fenti kérésünket elutasította. Mint ahogy ma már mondottam, dr. Velcsov Katalin cégbíró utasította el ezt.

A fentiek alapján kérdezzük államtitkár urat, miként kíván érvényt szerezni a fenti jogszabály érvényesülésének, mert az országgyûlési képviselõk munkájának nélkülözhetetlen feltétele az állami szervektõl való adatszerzés lehetõsége még írásban is.

Várom válaszát, államtitkár úr. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap