Avarkeszi Dezsõ Tartalom Elõzõ Következõ

DR. AVARKESZI DEZSÕ igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Urak! A gazdasági társaságokról szóló 1988. évi VI. törvény - amely még ez év június 16-áig hatályos - kimondja, hogy a részvénytársasággá történõ átalakulás esetében az átalakulási tervnek tartalmaznia kell a 90 napnál nem régebbi vagyonleltárt; a cégbejegyzésrõl és a cégjegyzékrõl szóló IM-rendelet pedig azt mondja ki, hogy a cégbírósághoz benyújtott cégbejegyzési kérelemhez mellékelni kell az átalakulási tervet, amelynek része a vagyonleltár is.

(16.10)

A bírósági cégnyilvántartásról és a cégek törvényességi felügyeletérõl szóló 1989. évi 23. számú törvényerejû rendelet pedig azt mondja ki, hogy a cégjegyzékbe bejegyzett adat, jog vagy tény, valamint az ezekhez kapcsolódó mellékletek tartalma - ha törvény másként nem rendelkezik - nyilvános. A nyilvános cégiratot bárki megtekintheti, tehát nemcsak az országgyûlési képviselõ, hanem állampolgárok, cégek képviselõi is. Ezt a lehetõséget egyébként a júniusban hatályba lépõ új cégtörvény is természetesen tartalmazni fogja, mindenkinek biztosítja a gazdasági folyamatok áttekinthetõsége érdekében a nyilvánosságot.

Az önök kérelmébõl megállapítható az, hogy az iratbetekintési jogukkal korlátozás nélkül a jogszabályoknak megfelelõen élhettek a cégbíróságon. Azzal összefüggésben azonban, hogy az országgyûlési képviselõkrõl szóló 1990. évi V. törvény rendelkezései megfelelõen érvényesültek-e, sem a kormánynak, sem az igazságügy-miniszternek nincsen jogköre a bíróságok vonatkozásában, ezért igazságügy-miniszter úr az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökének meg fogja küldeni az önök levelét intézkedés céljából.

Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap