Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Eltekintve attól, hogy a '49-ben Aradon kivégzett tábornokok jelentõs hányada nem Aradon van eltemetve, hanem szülõhelyén, a kormány természetesen továbbra is fontosnak tartja tenni ebben az ügyben. (Dr. Dávid Ibolya közbeszólására:) A képviselõ asszony azt kérdezte, mit kíván tenni azért a kormány, hogy a tábornokok Aradon méltó körülmények között nyugodjanak. Erre válaszoltam, hogy nem minden tábornok nyugszik Aradon.

Ettõl eltekintve a tavalyi válaszomban is említettem, hogy a helyi RMDSZ interveniált a kormánynál már évekkel ezelõtt... (Dr. Dávid Ibolya: A miniszter úr!) A helyi RMDSZ már évekkel ezelõtt interveniált a kormánynál egy méltóbb nyughely elkészítése érdekében. Az akkori kormánytól ez értelemszerûen nemigen volt várható. A jelenlegi kormánytól annál inkább. Azt gondolom, hogy az a gesztus, amellyel néhány nappal ezelõtt a román kormány az 1998-as évet az 1848-as forradalom emlékévévé nyilvánította, erre mindenképpen biztatást ad.

Szeretném képviselõ asszony figyelmét felhívni, hogy megalakult egy operatív bizottság ebben az ügyben Aradon az RMDSZ, az EMKE, a Kelemen Lajos Mûemlékvédõ Társaság részvételével. Ez az operatív bizottság azt tûzte ki célul, hogy az egész, valaha Zala György által készített emlékmû, szoborcsoport maradványaiból rekonstruálja ezt a szoborcsoportot, és a környék rendezésével együtt ezt újra felállítsa. Jelen pillanatban ennek támogatása nem idõszerû, tekintettel arra, hogy a helyzettanulmány elkészítése van napirenden. Ehhez a helyzettanulmányhoz a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium erkölcsi és anyagi támogatást is kíván adni. A szoborcsoport részletei azonban pillanatnyilag egy katonailag védett területen találhatók, egy helyi tiltó határozat értelmében nem hozzáférhetõek, így a tényleges költségekrõl egyelõre fogalmunk sincsen. Amennyiben költségvetés lesz, akkor erre a kérdésre vissza fogunk térni.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap