Mécs Imre Tartalom Elõzõ Következõ

MÉCS IMRE, a honvédelmi bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Valóban teljes mértékben osztozom a Külügyminisztérium államtitkárának örömében, és valamennyien osztozhatunk ebben, hiszen 1996 decemberében az Országgyûlés elfogadott egy határozati javaslatot, amelyben felkérte a kormányt, hogy fokozza erõfeszítéseit a taposóaknák betiltására, a szomszédokkal és a térség többi államával folytasson tárgyalásokat.

Azóta felgyorsultak az események, és valóban példamutató módon, elsõként írhattuk alá és ratifikálhatjuk ezt az egyezményt.

A honvédelmi bizottság az egész folyamat során végig, a legmesszebbmenõkig támogatta ezt a nemzetközi nagy, hatalmas mozgalmat, és sikerült meggyõzni a Magyar Honvédség illetékes szakembereit, hogy az a helyes megoldás, ha minden korlátozás nélkül elfogadják ezt az országgyûlési határozati javaslatot.

Megtárgyaltuk ezt a mostani elõterjesztést is, egyhangúlag elfogadásra javasoljuk az Országgyûlésnek. Úgy gondolom, hogy ez a nemzetközi mozgalom, amely az aknák betiltásának nemzetközi szerzõdését eredményezte, túlmutat magukon az aknákon, az emberiségben lévõ, leszerelés iránti vágy nyilvánul meg elementáris erõvel. Az ottawai aknakonferencián, ahol több mint 120 ország delegációja vett részt, rendkívül nagy számú társadalmi szervezet biztosította azt a rendkívül élénk és meleg légkört, amelybõl ezt a következtetést volt szerencsém a helyszínen levonni.

Tehát még egyszer: büszkék lehetünk mindannyian erre a határozati javaslatra és egyezményre, és kérem a bizottság nevében is, hogy szavazzuk meg. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap