T. Asztalos Ildikó Tartalom Elõzõ Következõ

T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont elõadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Az önök elõtt lévõ H/5393. számú országgyûlési határozati javaslat a kiégett nukleáris fûtõelemek és radioaktív hulladékok kezelésének biztonságáról létrehozott egyezmény megerõsítésérõl szól.

Az atomenergia biztonságos alkalmazásának szabályozására a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség keretében egyezmények sora jött létre. Legutóbb az 1997. évi I. törvény hirdette ki a nukleáris biztonságról szóló egyezményt, amely a preambulumában már elõirányozta külön nemzetközi megállapodás létrehozását a radioaktív hulladékok kezelésének biztonságáról. Az ennek megfelelõen elõkészített, most megerõsítendõ egyezmény aláírói kötelezettséget vállalnak a kiégett üzemanyagok és a radioaktív hulladékok biztonságos kezeléséhez szükséges jogalkotási, szabályozási és hatósági rendszer létrehozására, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség keretében kidolgozott és elfogadott részletes biztonsági alapelvek megvalósítására.

Az egyezmény fontos elõírása, hogy a szerzõdõ felek rendszeresen jelentést készítenek a vállalt kötelezettségek teljesítésérõl, amit legalább háromévenként összehívott felülvizsgálati értekezleten közösen értékelnek.

A kötelezettségek hazai végrehajtását megkönnyíti, hogy az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény és a kapcsolódó jogszabályok már figyelembe vették az egyezményben rögzített, nemzetközileg elfogadott alapelveket. A szükséges szabályozási és hatósági rendszer is rendelkezésre áll.

Kérem az Országgyûlést, hogy a határozati javaslatot fogadja el. Egyben megköszönöm, hogy a környezetvédelmi bizottság, a gazdasági bizottság és a külügyi bizottság egyhangúlag támogatta ezt a javaslatot.

Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap