Kiss Péter Tartalom Elõzõ Következõ

KISS PÉTER munkaügyi miniszter, a napirendi pont elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A 138. számú ILO-egyezmény értelmében a foglalkoztatás alsó korhatára nem lehet alacsonyabb a tankötelezettség teljesítésére irányadó életkornál, és bizonyos kivételekkel semmi esetre sem lehet kevesebb, mint 15 év. Az egyezmény rögzíti továbbá, hogy olyan munkahelyen, illetve munkakörben, amely jellegénél vagy a munkavégzés körülményeinél fogva feltehetõen veszélyezteti a fiatalkorúak egészségét, biztonságát vagy erkölcseit, a fiatalkorú nem alkalmazható.

Mindezekre tekintettel kérem, hogy az Országgyûlés határozatával erõsítse meg ezen egyezmény magyarországi alkalmazását.

A másik egyezmény a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet általános konferenciájának 1997. évi közgyûlésén született, miszerint a munkaügyi szervezet alapokmányát módosítani kívánják. Ennek értelmében az igazgatótanács javaslatára a konferencia a jelen lévõ küldöttek kétharmados döntésével hatályon kívül helyezhet korábbi ILO-döntéseket, természetesen amennyiben úgy látja, hogy ezek az egyezmények céljaikat veszítették. Az alapokmány módosításához minden esetben a részt vevõ tagországok kétharmadának igenlõ döntése szükséges.

Mindezekre tekintettel javaslom, hogy a tisztelt Országgyûlés az ILO alapokmányának módosításáról szóló okiratot határozatával erõsítse meg. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap