Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Én senkinek a szándékairól és hátsó gondolatairól nem szeretek töprengeni, csak magáról az ügyrõl szeretnék beszélni.

Az elsõ dolog: Tóth Károly képviselõtársunk hamisnak tekinti azt az állítást, hogy ha bárki szavazhat - ahogy jelenleg be van terjesztve -, akkor nem a kisebbségek fogják megválasztani a képviselõiket. Az csak egy kérdés, hogy a jelöltet a beterjesztés szerint a kisebbségi önkormányzatok állítják de az, hogy a jelöltbõl képviselõ lesz-e és a jelöltek közül hányból lesz képviselõ, az már azoknak a szavazatain múlik, akik leadják a szavazatukat. Ha áttanulmányozzuk a törvényt, akkor világos, ha az egyik listára mondjuk tízszer annyian szavaznak, mint a másikra, akkor onnan több képviselõnek van esélye, hogy bejusson.

Az elõterjesztés nem úgy néz ki, hogy 13 lista, és mind a 13- ból egy juthat be. Az elõterjesztés úgy van kialakítva, hogy ha valamelyik listán nagyon sokan szavaznak, esetleg kettõ, urambocsá', három is bejuthat, ha valamelyikben meg nem szavaznak vagy nagyon kevesen szavaznak, nem érik el a küszöböt, akkor onnan egy sem. Ha ezt figyelembe vesszük, akkor már teljesen igaz: hogy hányan szavaznak, az bizony döntõ lehet abból a szempontból, hogy hányan jutnak be, és elõfordulhat, hogy mondjuk a szlovén kisebbségnek több képviselõje lesz az Országgyûlésben, mint a romáknak, hogy ad absurdumig vigyem a dolgokat.

Igenis, az itt beterjesztett javaslatból az következik, hogy az adott kisebbségre szavazó nem kisebbségiek eldönthetik, hogy kinek jut mandátum és kinek nem, és ha ilyen a javaslat, akkor a javaslat rossz, mert a javaslat nem biztosítja azt, hogy a kisebbségek képviselõi a kisebbségek képviselõi legyenek.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap