Toller László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Eredetileg Trombitás képviselõ úr inspirált hozzászólásra, mert rá jellemzõ módon elõbb elmondja a kritikáját, majd távozik az ülésterembõl.

Szeretném elsõsorban a közvélemény elõtt rögzíteni, hogy a Szocialista Párt nem személyes álláspontokat képvisel egy tárgyaláson, hanem azokon a tárgyalásokon, amelyek ez ügyben folytak, mindig részt vettünk. Más-más személyek vettek részt a tárgyalásokon, de hellyel-közzel ugyanazt az álláspontot: a frakció álláspontját közölték, ami nem mindig fordul elõ az ellenzéki pártok változó képviselõi körében.

Ehhez kapcsolódóan szeretném megjegyezni azt is, hogy a múlt heti általános vita és a mostani vita is arról gyõzött meg engem, hogy végül is az ellenzéki pártok döntõ többsége mindig más kifogást talál arra, hogy ezt a törvényjavaslatot ne támogassa, egy szakmainak tûnõ álláspontba menekülnek. Talán a Magyar Demokrata Fórum volt az egyetlen, amely következetesen ugyanazt az álláspontot képviselte a kisebbségek parlamenti képviseletének szakmai vagy jogi megoldása tekintetében.

Hangsúlyozottan szeretném felhívni a figyelmet, bár nincs itt a Kisgazdapárt egyetlen képviselõje sem - bocsánat, az elnök úr nem így számít (Derültség.) -, hogy a Kisgazdapárt volt az egyetlen, amely következetesen lehetetlen feltételt szabott a kisebbségek parlamenti képviselete tárgyában, hiszen nagyon jól tudták az alkotmányozás folyamatából, hogy a kétkamarás parlament általuk fetisizált, de illuzórikusnak bizonyult alkotmányos szabálya soha nem fog megvalósulni, legalábbis hosszabb távon nem valósul meg a Magyar Köztársaság életében.

Az összes többi párt tekintetében úgy látom, hogy egyezségi szándék van, de változó feltételekkel. Engem személy szerint meglep a Fidesz kétszavazatos indítványa.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

(Az elnöki széket dr. Gál Zoltán, az Országgyûlés elnöke foglalja

el.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap