Toller László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Nem kívánok hosszú regényeket mondani arról, amit önkormányzati képviselõként négy évig megéltem egy természetes monopóliummal rendelkezõ társasház egyik tulajdonosaként és a távfûtõ vállalat - mint önkormányzati tulajdon - kezelése ügyében, mondjuk, egy Pécs nagyságrendû városban.

Két dolog viszont triviálisan igaz. Az egyik, hogy a távhõszolgáltatás mennyisége, mértéke nemcsak attól függ, hogy az adott mûszaki színvonalon hogyan valósítjuk meg, hanem attól is függ, hogy egy más mûszaki színvonalon más rendszerek megvalósíthatók-e. És bizony tudjuk, hogy az egyedi mérés, az egyedi fogyasztás irányában ragyogó kísérletek, sõt, bevált modulok vannak Európában - akár Franciaországot, akár Németországot nézem -, és a polgárnak joga van egyedi jogviszony keretében is a hõfokszabályozásra, -csökkentésre, az egyedi mérésre és a mérés alapján történõ fizetésre.

Az egy sajátos, más mûszaki környezet - teljesen természetes -, mert a lakások is hõszigeteltek, a házak hõszigeteltek, tehát azok a természetes veszteségek vagy természetes nyereségek, melyek egy kubatúrán belül jelennek meg, nem olyan nagyságrendben jelentkeznek, mint ahogy Szász Domokos képviselõtársam említette. Mindebbõl következik, hogy ha most egy olyan törvényt akarunk alkotni, amely a mostani lakásállomány - elsõsorban panelállományról van szó - mûszaki színvonalát, hõszigeteltségének színvonalát modellezi, és erre vetítjük a mai távhõszolgáltatás színvonalát és a rengeteg hõmennyiség-veszteséget, amely egyrészt az ellátórendszer csöveibõl ered, másrészt a hõközpontok mérési hibájából, harmadrészt a hõszigetelés hiányosságaiból (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.) - máris befejezem, elnök úr -, ebben az esetben igaz lehet az az állítás, ami itt elhangzott. De ha más mûszaki feltételek között - és nem egycsöves, hanem kétcsöves (Az elnök ismét jelzi az idõkeret leteltét.) keringtetési rendszer van és így tovább... Jó, akkor majd kérek másik két percet, de ettõl akartam megóvni a tisztelt Házat. Ebben az esetben, ha más megoldásokban gondolkodunk, akkor az egyedi jogviszony (Az elnök ismét csenget.) - és ez nem jogi kérdés, mûszaki kérdés - a favorizálandó.

Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap